Politika

SJEDNICA USTAVNOG ODBORA ZAKAZANA ZA PETAK! POKREĆE SE PROCEDURA ZA IZBOR ČETVORO SUDIJA USTAVNOG SUDA!

Autor Anđela Pešić Izvor Vijesti

Ustavni odbor treba ponovo da raspiše oglas, nakon koga teče rok od mjesec dana za prijavljivanje zainteresovanih pravnika za četiri upražnjena mjesta u Sudu.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić zakazala je za petak sjednicu tog tijela, kako bi se ponovo otvorila procedura za izbor četvoro sudija Ustavnog suda (US), potvrđeno je “Vijestima”.

Ustavni odbor treba ponovo da raspiše oglas, nakon koga teče rok od mjesec dana za prijavljivanje zainteresovanih pravnika za četiri upražnjena mjesta u Sudu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović tražila je prošle sedmice od Kordić da što prije otpočne ponovni postupak, saopštili su iz kabineta šefice parlamenta, navodeći da je ona uputila dopis Kordić 12. decembra - istog dana kad predloženi kandidati nisu izabrani za sudije.

”Imajući u vidu evropsku agendu države Crne Gore, kao i neophodnost postojanja funkcionalnog US, smatram neophodnim što prije otpočeti ponovni postupak izbora sudija kako bismo obezbijedili deblokadu institucije”, istakli su u saopštenju.

Za sudije su tada predloženi Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić, ali niko od njih ni u drugom krugu glasanja u parlamentu nije dobio potrebnu podršku za izbor.

US je bez kvoruma duže od tri mjeseca.

Iz kabineta Đurović saopštili su da su uvjereni da će javnosti sad biti jasno da je šefica parlamenta “u potpunosti posvećena postupku izbora sudija...”

”Duboka institucionalna kriza može se riješiti jedino izborom sudija US kao najviše sudske instance u državi, koja će u momentu kad bude potpuno funkcionalna, dati odgovore i na sva druga sporna pitanja... Tom cilju treba svi da daju maksimalan doprinos i da ostave po strani kalkulacije i sitne partijske interese”, poručili su.

Izbor sudija bio je i tema jučerašnjih sastanaka šefice Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oane Kristine Pope s premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom Milom Đukanovićem.

Sa sastanka s Abazovićem poručeno je da sudije što prije treba birati.

”Postoji puna saglasnost između Vlade Crne Gore i naših EU partnera da se sudije US što prije izaberu kako bi mogli zaokružiti naš pravni sistem i ispuniti obaveze iz EU agende”, napisao je na Tviteru premijer.

Đukanović je saopštio da je u razgovoru s Popom postignuta apsolutna saglasnost o neophodnosti hitnog raspisivanja poziva za izbor sudija “kroz proces koji mora biti sproveden na inkluzivan način”.

”U očekivanju odgovornog postupanja Skupštine”, napisao je šef države na Tviteru, dodajući da Crna Gora cijeni pažnju evropskih partnera i njihovo razumijevanje dubine problema koji uzrokuju aktuelnu krizu.