Politika

VLADA USVOJILA PREDLOG ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE!

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici podržala Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Predlog zakona o dopuni zakona o sudovima.

Izvor: Vlada Crne Gore

Abazović: Ovo su istorijska rješenja, ne obični zakoni

Premijer u tehničkom mandatu, Abazović rekao je da očekuju da svaki poslanik podrži ovakvo zakonsko rješenje.

“Imaće priliku svi da se pokažu na ovome”, naglasio je.

Ovo su istorijska rješenja, nisu obični zakoni, poručio je Abazović.

Miljanić: Džaba nam je bila borba protiv kriminala i hapšenja, kad nismo imali ovaj zakon

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da vjeruje da će parlament usvojiti zakon.

“Donekle džaba nam je bila borba protiv kriminala i korupcije, velike akcije hapšenja, zapljene kokaina kad nismo imali ovaj zakon kojim se udara na finansijsku moć kriminalnih struktura. Sve dok se ne takne u finansijsku moć kriminalnih struktura, teško možemo da se odupremo toj pošasti”, rekao je Miljanić.

Adžić: Anti-mafija zakon noćna mora za sve koji su kriminalnom djelatnošću stekli bogatstvo

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da je zakon “noćna mora za sve koji su kriminalnom djelatnošću stekli enormno bogatstvo ili zloupotrebom funkcija”.

“Cijenim da bi trebalo da bude posebna sjednica (Skupštine) gdje bi mogli da se iznesu svi mehanizmi koje će zakon omogućiti a koji se tiču pravednog odnosa prema svima koji su na štetu građana otuđili velike svote novca, koji su usporavali razvoj Crne Gore”, rekao je Adžić.

Istakao je da je “anti-mafija” zakon je “najznačajniji zakon koji će ova vlada predložiti”.

“Ovo je istorijski uspjeh. Mehanizam koji će zadati završi udarac mafiji”, poručio je.

Abazović: Zakon će pomoći da vidimo kako državni službenik može da garantuje sa šest miliona eura svoju kauciju

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govoreći o Zakonu o porijeklu imovine, rekao da građani treba da znaju “kako neko ko je državni službenik može da garantuje sa šest miliona eura svoju kauciju”. Abazović je kazao da, ako se usvoji zakon, tražiće da se zakaže za njega posebna sjednica Skupštine, prenosi portal CdM.

“Jer se žalimo kako nisu velike plate u državnoj upravi, da vidimo kako državni službenik može da obezbijedi garanciju od šest miliona za svoju kauciju. Mislim da će nam ovo zakonsko rješenje pomoći da dođemo do nekih odgovora”, rekao je Abazović.

Kovač: Zakon o porijeklu imovine u potpunosti komplementaran sa pravnim tekovinama EU

Ministar pravde Marko Kovač obrazložio je Zakon o porijeklu imovine.

“Konačno smo dobili mišljenje od Evropse komisije, od Ministarstva evropskh poslova tabelu usklađenosti, da je zakon u potpunosti komplementaran sa pravnim tekovinama EU”, kazao je Kovač.

“Suština izmjena je da se pažnja posvetila imovinskoj koristi stečenoj kriminalnim djelatnostima kriminalnih organizacija. pažnja Zakonom se propisuje da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovinska korist ako je stečena kriminalnom djelatnošpću a njena procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50.000 eura ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti SDT-a. Ukoliko procijenjena vrijednost iznosi manje od 50.000 eura imovinska korist će se oduzeti ako je učinilac poravosnažnos osuđen za krivično djelo”, kazao je Kovač.