Politika

VENECIJANSKA KOMISIJA USVAJA ZAKON O PRESJEDNIKU

Autor Kristina Milović Izvor RTCG

Venecijanska komisija (VK) trebalo bi da usvoji mišljenje o nacrtima zakona o predsjedniku i Sudskom savjetu na plenarnoj sjednici tog tijela, zakazanoj za 16. decembar.

Izvor: Vlada Crne Gore

Portal RTCG saznaje da će sjednici prisustvovati crnogorski ministar pravde Marko Kovač.

“Komisija je pozvana da sa predstavnikom Crne Gore razmijeni mišljenja i razmotri, radi usvajanja, nacrt mišljenja o nacrtima izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, sačinjenim na osnovu komentara gospođe Kartabija i gospodina Dimitrova. Ovo mišljenje zatražio je ministar pravde Crne Gore 11. oktobra 2022. godine”, navodi se u agendi sjednice.

Potkomisije za vladavinu prava i pravosuđe će, dodaje se, razmotriti ovaj nacrt mišljenja na sjednici 15. decembra 2022. godine.

“Nacrt mišljenja je pripremljen u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertize u okviru zajedničkog programa EU/SE “Horizontal Faciliti II”, koji sufinansiraju Savjet Evrope i Evropska unija, a sprovodi Savjet Evrope”, piše u agendi.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, zatražio je 9. novembra da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na izmjene zakona o predsjedniku.

Venecijanska komisija je, u mišljenju od 9. decembra, ocijenila da Zakon o predsjedniku ne treba usvajati dok Ustavni sud ne postane sasvim operativan.