Politika

ŽIVKOVIĆ: DPS NEĆE GLASATI NI ZA JEDNOG KANDIDATA ZA USTAVNI SUD

Autor Kristina Milović Izvor Vijesti

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je, poslije današnjeg sastanka u Skupštini, da nakon tri sesije razgovora predstavnika parlamentarnih stranaka nije došlo do sinhronizacije stavova.

Izvor: MONDO/ Mirela Ljumić

"DPS je zagovarao stav da su jedino rješenje krize prijevremeni izbori i da se kroz njih dođe do stabilne političke Vlade", kazao je on na pres konferenciji nakon sastanka.

"Parlamentarna većina izabrala je četiri kandidata na Ustavnom odboru. Uprkos tome dali smo šansu dijalogu, ponudili da izaberemo jednog kandidata da imamo funkcionalan sud, a drug zahtjev je bio neizglasavanje Zakona o predsjedniku", dodao je Živković.

Kazao je da je DPS predlagao da izaberu jednog kandidata, i da s funkcionalnim Ustavnom sudom idu na izbore.

"Ali većina je imala stav da se glasa za četvoro sudija. Mi smo rekli da ne možemo učestvovati u tom procesu, osim ponude da izaberemo jednog kandidata, ali to je odbijeno".

Najavio je da DPS sjutra neće glasati ni za jednog kandidata.

"Ko sjutra bude glasao za Zakon o predsjedniku, ne poštuje evropske vrijednosti i ne želi Crnu Goru kao članicu EU", poručio je Živković.

"Nismo imali dijalog o izboru sudija. Da jesmo, mogli smo se vratiti korak unazad, da dođemo do kompromisa. Većina je dovela opoziciju pred svršen čin", dodao je.

Kazao je da u ovom momentu ne može govoriti o daljim potezima DPS-a. "U ovom momentu ne možemo učestvovati u radu radnih tijela i plenuma, a za dalje odluke sačekaćemo partijske organe".