Politika

ĐUROVIĆ: KORUPCIJA JE HRONIČNI PROBLEM CRNE GORE!

Autor Mirela Ljumić Izvor Pobjeda

,,Korupcija je hronični problem Crne Gore, koji smo naslijedili od prethodnih vladajućih struktura i sa kojim se moramo boriti u kontinuitetu", navela je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Izvor: Printscreen

,,Svi društveni činioci moraju imati hrabrosti i odlučnosti da se uhvate u koštac sa ovom pojavom, te da na ovom polju ostvare rezultate kojima će, prvenstveno, građani biti zadovoljni,, rekla je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na 15. nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ona je dodala darezultati u borbi protiv korupcije treba da dovede do poboljšanja kvaliteta života građana, a takođe da doprinesu ispunjavanju neophodnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.

,,Korupcija postoji u svim savremenim društvima, ali za adekvatnu borbu protiv korupcije u Crnoj Gori potrebno je razumjeti crnogorski društveno - politički kontekst, koji karakterišu dug period demokratske tranzicije i proces demokratske konsolidacije institucija koji još nije okončan", rekla je Đurović.

Kada su u pitanju ekonomske posljedice one su, kako dodaje, brojne.

,,Korupcija sprečava sigurno i racionalno investiranje, kako strano, tako i domaće, usporava i onemogućava razvoj i ograničava trgovinu, dovodi do neracionalnog i rasipničkog korišćenja javnih sredstava, podstiče „sivu“ ekonomiju, te smanjuje poreske izvore", kazala je Đurović, prenosi Pobjeda. 

Korupcija u crnogorskom društvu, prema njenim riječima, predstavlja veliki problem.

,,Izražena je do te mjere da stvara negativne obrasce ponašanja u svakodnevnom životu, dok određene vrste korupcije ostavljaju krupne posljedice na biznis sektor, pa mogu postati ozbiljna prepreka za privatno i strano ulaganje, te ukupan razvoj ekonomije. Korupcija u zdravstvu i javnom sektoru je nedavno bila i tema Skupštine građana, projekta koji zajednički organizuju crnogorski i Evropski parlament. Tada smo pružili priliku predstavnicima građana da daju svoje mišljenje o ovom važnom pitanju. Uvjerena sam da ćemo makar neke od preporuka koje su građani dali uspjeti da uvrstimo u zakonske akte, čime ćemo doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ove pojave koja već decenijama opterećuje naše društvo", navela je Đurović, saopštava Pobjeda.

Neophodno je da se svi društveni činioci uključe u borbu protiv ove pošasti, a državni funkcioneri da svojim primjerom utiču na građane i da im stave do znanja da korupcija nije poželjan način završavanja bilo kakvih obaveza, već samo teret kojim otežavamo već dovoljno komplikovanu situaciju u zemlji i vučemo je unazad.

,,Korupcija nije pojedinačni, već sistemski problem u crnogorskom društvu, a za borbu protiv nje potreban je neselektivan pristup i izgradnja snažnog zakonskog okvira kojim će se pokazati odlučnost u toj borbi. Crna Gora, koja je kao svoj strateški prioritet postavila pristupanje Evropskoj uniji, više ne može tolerisati postojanje korupcije", zaključila je Đurović.

Finansiranje
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Državca Džudi Rajzing Rajnke je govoreći o transparentnom finansiranje političkih partija rekla da je da bi političke partije ispunile svoju ulogu potrebna su im finansijska sredstva kako bi razvile koherentnu političku platformu, organizacionu strukturu i da podijele svoje poruke sa svim građanima.

,,Novac se, međutim, takođe može koristiti za narušavanje demokratskog procesa. Može se koristiti kao oruđe za nepravedno privlačenje ugroženih birača, kao i za vršenje neprikladnog uticaja na stranke i političare u cilju unapređenja interesa pojedinaca u odnosu na birače" naglasila je Rajzing Rajnke.

A, da bi se zaštitili od efekta koji novac može da ima na političke partije i izbore, nezavisan nadzor i sprovođenje zakona o objavljivanju finansijskih podataka, zajedno sa striktnim upravljanjem sukobom interesa i lobiranjem, od suštinskog su značaja, dodala je Rajzing Rajnke.

Ambasadorka Evropske Unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da je vladavina prava u srcu evropskih vrijednosti i ključna je za članstvo Crne Gore u EU.

,, Uniji je prijeko potrebno da vidi opipljiv napredak. Moramo vidjeti Crnu Goru koja ispunjava reforme, potrebne za napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24" kazala je Popa, piše Pobjeda. 

Istakla je da svi politički akteri treba da konstruktivno rade zajedno i da nastave sa reformama koje se odnose na EU.

,, Mora prevladati duh odgovornosti i posvećenost djelovanju u interesu građana, čak i u trenucima politickih tenzija i konfrontacija",  poručila je.

Popa je kazala da će EU nastaviti da prati sva dešavanja u oblasti vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten naveo je da građani treba da slijede pravila, a ne da plate mito kako bi brže završili neku obavezu.

Troškovi
Izvrša direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je i da je nova vlast masovno zapošljavala pred izbore.

Pratili su izbore i troškove u kampanji, a podaci su pokazali da su sve partije povećavala troškove redovnog rada u predizbornom radu.

Uglavnom su to bili izdaci za dnevnice, telefone, hrane i piće, kao i troškovi terenske kampanje koje nisu prijavljivali.

,, Neki nisu platili ni 100.000 eura ni dvije godine nakon kampanje, naročito firmama iz inostranstva", navela je Ćalović Marković.