Politika

ĐUKANOVIĆ: U OVOM TRENUTKU MOŽDA MOŽEMO GLASATI ZA JEDNOG SUDIJU USTAVNOG SUDA

Autor Mia Radulović Izvor RTCG

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je kako postoji mogućnost da DPS u ovom trenutku glasa za izbor jednog sudije Ustavnog suda, čime bi taj sud postao funkcionalan, prenosi portal RTCG.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Šef poslaničkog kluba DPS Crne Gore Danijel Živković uputio je danas dopis šefovima poslaničkih klubova da se sjutra organizuje sastanak povodom aktuelnih političkih dešavanja. Posebno bi se razgovaralo o izboru sudija Ustavnog suda.

Đukanović kaže da je to odgovoran i logičan potez DPS-a, nakon što su tražili odlaganje glasanja o sudijama Ustavnog suda za 12. decembar.  

On je podsjetio da je primarna ponuda DPS-a bila da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se u novom krugu biraju četiri sudije Ustavnog suda, prenosi portal RTCG.

“Nije postojala spremnost sa druge strane. Ako ne postoji spremnost za to, ako postoji spremnost da razgovaramo o drugim pitanjima, o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentrane izbore i da se odustane od usvajanja neustavnih zakona, onda smo spremni i da razgovaramo o korekciji našeg stava kada je u pitanju tehnologija za popunu Ustavnog suda. Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda, čime Ustavni sud postaje funkcionalan pa ostavljamo onda priliku da se u naknadnom postupku dođe do neke zajedničke liste za, u tom slučaju, još troje sudija Ustavnog suda”, kazao je Đukanović novinarima u Tirani, nakon Samita EU - Zapadni Balkan.

Vanredni parlamentarni izbori da budu prije redovnih predsjedničkih

Đukanović je kazao i kako DPS želi da razgovara o terminu za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, o tome da li je moguće zaustaviti donošenje Zakona o predsjedniku, koji kako navodi, udaraja na ustavni poredak i u tom kontekstu o potrebi da se izabere jedan sudija Ustavnog suda.

On je podsjetio da možemo predsjedničke izbore očekivati u martu ili aprilu naredne godine, piše portal RTCG.

“Ono što mi želimo prije toga jeste održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora da bi zemlja izašla iz stanja institucionalne blokade i iz ovih opasnosti koje lebde kada je u pitanju ekonomija i da bi Crna Gora dobila odgovornu vladu koja će Crnu Goru voditi ka EU”, zaključio je Đukanović.

Đukanović je kazao i kako je u Tirani održan dobar Samit uz nikada jedinstveniju poruku da zemlje Zapadnog Balkan ima jasnu perspektivnu članstva u EU.