Politika

JOKOVIĆ: VJERUJEMO DA ĆE OVA VLADA POTPISATI PRISTUPANJE OTVORENOM BALKANU

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Lider SNP Vladimir Joković izjavio je da vjeruju da će ova Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Ulaskom u njega splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije. Prioritet nam je put u EU, ali želimo da u regionu lakše putujemo, da brže idu kapital i usluge", rekao je Joković, prenose Vijesti. 

Poručio je da se "radi na pitanju Otvorenog Balkana", a da vjeruje da će i to biti završeno, "jer smo ljudi od riječi".

"Neki u Crnoj Gori se tome suprotstavljaju. Šarl Mišel nam je rekao da je to dobra ideja, da je to dopuna Berlinskog procesa. Gabrijel Eskobar je rekao da je Otvoreni Bakan treći stub američke politike na Balkanu. Varhelji je rekao da bi Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi", rekao je Joković na pres konferenciji.

Prema njegovom mišljenju, Otvoreni Balkan je "čisto ekonomsko pitanje".

"Ulaskom u njega splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije. Prioritet nam je put u EU, ali želimo da u regionu lakše putujemo, da brže idu kapital i usluge", rekao je on, saopštavaju Vijesti. 

Joković je podsjetio da je juče u Skupštini završena rasprava o popisu stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, te da je SNP u skladu s dogovorom o ulasku u Vladu, rekao da je to jedan od prioriteta.

"Taj predlog će biti usvojen većinom glasova u parlamentu. Zalažemo se da svakih 10 godina bude popis, jer je to standard i u Evropi", naveo je on, pišu Vijesti. 

Drugo obećanje je, prema riječima Jokovića, Zakon o porijeklu imovine, koji će se naći pred poslanicima.

Kako je kazao, svake srijede će imati presove u centrali SNP-a.

"Tražili smo prilikom ulasku u Vladu i potpisivanje Temeljnog ugovora (TU) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) što se desilo u avgustu. Zdravko Krivokapić, Milojko Spajić i Jakov Milatović nisu potpisali TU i iznevjerili su očekivanja SPC", konstatovao je Joković.

Predsjednički izbori možda već januara ili februara
Joković je kazao i da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović "možda već u januaru-februaru raspisati predsjedničke izbore", a da će parlamentarni doći 2024. ako ne bude prijevremenih.

"U SNP-u se zalažemo da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda. Biramo one koji imaju moralni i profesionalni nivo, koji su dokazali da mogu da budu sudije. DPS je rekao da neće glasati za predložene kandidate. Ne poznajem kandidate. Oni nisu ni njihovi ni naši, nego su imali hrabrosti da se nekad suprotstave svemoćnom DPS-u. DPS ne može da se navikne da je opozicija i da parlamentarna većina može da predloži kandidate", rekao je Joković, pišu Vijesti. 

Dodao je i da samo dva subjekta traže izbore što prije, da za Evropu sad zna razloge, ali da za drugi "koji je pretrpio fijasko, to mi nije jasno".

"Gube sve ubjedljivije. Pitam se zašto DPS traži izbore. Evropa sad je na vlast došla glasovima SNP-a, DF-a, GP URA i Demokrata", smatra Joković.

"Jakić me napao što sam bio u štabu koalicije u Šavniku"
Joković je govoreći o izborima u Šavniku, kazao da je u nedjelju bio u štabu koalicije u tom gradu, te da ga je "zbog toga napao predsjednik Opštine Šavnik".

Svaki put ću otići ako budem imao vremena i dati podršku da se ne dozvoli glasanje izbornim turistima. Imamo trenutno za dva mandata više od DPS-a. Pobijedili smo ih. Bio bi red da Vlada donese neke mjere, jer mi se čini da se na ovaj način izbori neće završiti", poručio je on.

"Dvije trećine vode izvorišta Bolje sestre izgubilo se zbog eksploatacije šljunka"
"Desilo se što niko nije želio, dvije trećine vode izvorišta Bolje sestre izgubilo se zbog eksploatacije šljunka", saopštio je Joković.

Rekao je da su formirali tim i ustanovili da je preko 300 hiljada kubika nelegalno eksploatisanog pijeska.

"Niko nema koncesiju za eksploataciju, napisane su kazne od 50.000 eura... Sa tim smo se zasad izborili. U ovome nećemo odustati. Neki su kupovali privatna zemljišta, pa kopali rupe... Sve je stopirano, i nadam se da eksploatacije šljunka više neće biti", naveo je on, prenose Vijesti. 

Ipak, ističe da "nema nedodirljivih", te i da su građani vidjeli kako je "sasiječen i šverc cigareta".

Komentarišući brojne poplave koje su uzrokovane obilnim padavinama, Joković je kazao da je nanijeta ozbiljna šteta.

Vlada će, prema njegovim riječima, učiniti sve da obiđu sve lokacije, utvrde štetu i "da je saniramo iz budžetske rezerve".