Politika

KRIVOKAPIĆ: SVJEDOČIMO USTAVNOM PUČU; LEKIĆ: ĐUKANOVIĆ DESTABILIZATOR DRŽAVE

Autor Kristina Milović Izvor Standard

Večeras su u emisiji "Načisto" gosti Ranko Krivokapić i Miodrag Lekić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Lider Demosa Miodrag Lekić smatra da sastanak parlamentarnih stranaka nije uspio, između ostalog, zbog nedolaska predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića, ali i drugih razloga.

On smatra da Demokratski front nije bez razloga napustio pregovore, rekavši da strahuje da će i sljedeći sastanak neuspješan ako bude organizovan na isti način.

“Mislim da je takav stepen polarizacije i krupne se stvari dešavaju da odjenom ‘ajde da se pomirimo’ zvuči lijepo, ali to treba iznijeti pripremom, dugoročnim radom… “, rekao je Lekić na TV Vijesti.

Lekić je istakao da dijalog, da ne bi bio takozvani dijalog, treba uozbiljiti.

“Da svi učesnici budu tu, da predsjednik države uvaži da postoji neka Skupština, mislim da mu je cilj da se ona što prije rasformira i raspišu izbori”, prenosi Standard.

Doskorašnji ministar vanjskih poslova i počasni predsjednik SDP, Ranko Krivokapić, smatra da su stvari drugačije od toga kako ih Lekić vidi.

“Ako vi u ustavnoj formi ne dođete predsjedniku na konsultacije, onda poslije ustavnog puča hoćete da imate dijalog, to više nije ni za raspravu, to je elementarna logika”, kazao je Krivokapić na pitanje o Đukanovićevom nedolasku na sastanak.

Kazao je i da se u crnogorskom parlamentu izvršila i neustavna smjena ministara.

“Onda se stvarno desio ustavni puč kad mijenjate odnos između grana vlasti. Ako mislite da izbrišete ovlašćenje predsjednika države da biste nekako postavili vlast, to je puč. U suštini je, ne još uvijek formalno, ali suštinsko nasilje i vodi u nasilje takvo ponašanje”, dodao je.

"Kazao je da vlast više nije zaustavljena Ustavom", zaključuje Standard.