Politika

ABAZOVIĆ: Jedna smo od rijetkih zemalja Evrope koja nije povećala cijenu struje

Autor Anastasija Đonović Izvor Standard

Jedna smo od rijetkih zemalja Evrope, uključujući i članice Evropske unije, koja nije povećala cijenu električne energije - kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon radne posjete Elektroprovredi u Nikšiću, prenosi Standard.

Izvor: MONDO/ Nikoleta Vukčević

Uz pomoć menadžementa EPCG, građani su, kaže Abazović, uštedjeli 650 miliona eura.

“Svjesno smo podnijeli žrtvu. Mislimo na građane, treba da znaju da neko brine o njima”, poručio je Abazović.

Uz prosječnu kišnu sezonu bi, prema njegovim riječima, mogli da imamo dobre bilanse do kraja godine, a ako ne tada, onda bi ti bilansi mogli da budu dobri na proljeće naredne godine.

“Za Vladu energetika ostaje u fokusu”, istakao je Abazović.

Minus od 50 miliona je, kako je kazao, nastao zato što smo tokom ljeta postali veliki uvoznici električne energije.

“Znate da po 50 eura prodajemo megavat po satu. Desilo se da plaćamo i 12 puta skuplje uvoz. Mi to sad treba da regulišemo, u periodu kad postajemo proizvođači. Naravno da nas brinu ti parametri, ali alternativa je bila da prodajemo skupu električnu energiju”, rekao je Abazović.

Imao je, kako je dodao, kratak sastanak sa radnicima Željezare.

“Imaju punu podršku Vlade od samog početka. Voljeli bismo da se procedure brže završe, ali ne zavisi sve od nas. Elektropivreda je dala ponudu turskoj kompaniji, a sad se samo očekuje da Toščelik to potvrdi da možemo da preuzmemo Želježaru”, rekao je Abazović.

Razumije, kako navodi, političku retoriku ljudi koji su uništili željezara da se pitaju kako da se u kriznoj godini preuzme Željezara.

“Željezara vrijedni enormni novac, radi se o ogromnoj površini, radi se o fabrici koja već ima dobru elektro-mrežu. Zaista vjerujem da ako samo budemo imali malo dobre poslovne logike da ćemo da napravimo odličan poslovni aranžman koji će da služi u korist građana Nikšića, ali i cijele Crne Gore. Mi želimo da se državna imovina uvećava”, poručio je Abazović.