Politika

ABAZOVIĆ: Dogovoriti da li će parlamentarni i predsjednički izbori biti u jednom danu

Autor Anastasija Đonović Izvor Standard

Moramo da dogovorimo datum izbora i da li su to zajednički parlamentarni i predsjednički izbori. Logično je da unutar političkog spektra, vidimo što je najbolje rješenje , kazao je danas premijer u tehničkoj Vladi Dritan Abazović, prenosi Standard.

Izvor: MONDO / Mirela Ljumić

On je saopštio da su danas informisani od Agencije za nacionalnu bezbjednost da se neke akcije nastavljaju u saradnji sa partnerskim službama.

“Mislim da ćemo u narednom periodu imati konkretnije informacije, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na pitanje šta je epilog dosadašnjeg slučaja špijunaže i da li je novi menadžment ANB-a došao do novih sasznanja o stranim uticajima. On je istakao da se mora napraviti dobar monitoring.

” Vjerujem da smo na dobrom putu i nećemo dozvoliti da bilo ko zloupotrijebi bilo koju instituciju sistema u političke svrhe. ANB i kompletan sekror bez ostaju kredibilan partner međunarodnoj zajednici”, naglasio je Abazović. On je saopštio da je zabranjen ulazak u zemlju za 28 osoba stranih državljana, ističući da su različite preduzete prema različitim licima.

” Tu se ne radi samo o ruskom uticaju. Bilo bi dobro da neke stvari pojasnimo o tome šta je zapravo cilj akcije i zašto se neka mjera preduzima”, naveo je on.Prema njegovim riječima, Crna Gora ima jasan pravac i to je, kako je rekao, neupitno.

” Aktivnosti u suzbijanju malignog uticaja se nastavljaju”, poručio je Abazović.

Na pitanje da će Vlada dati odobrenje Ministarstvu odbrane da dozvoli uklanjanje spomen-ploče u Morinju, Abazović je rekao da niko nije protiv table “samo ne možemo protivzakonito da ih postavljamo”.

” Mi možemo da zakonski postavimo tablu i onda će to biti zadovoljavjuće. Problem je i tekst na toj tabli, to će morati da se koriguje jer ispada da Crna Gora nikakve veze sa tim nema”, naglasio je Abazović.

On je rekao da u 14 sati ima sastanak u Ministarstvu odbrane, te da će vidjeti kako će se postaviti oko mnogih stvari koje se tiču odbrane.

“Ali ponavljam – tabla i obilježja da, ali u skladu sa zakonom – poručio je Abazović.

Abazović je istakao i da je neminovno da se ide ka rješavanju političke krize, te da su izbori optimalno rješenje.

“I nemam ništa protiv toga. Moramo da dogovorimo datum izbora i da li su to zajednički parlamentarni i predsjednički izbori. Logično je da unutar političkog spektra, vidimo što je najbolje rješenje – naglasio je Abazović.

On je istakao da je atmosfera nakon nedjelje drugačija u Crnoj Gori i da su splasnule tenzije.

– Scena se demonopolizovala, građansko biće jača tako da je dobro da novim izborima dobijemo novu konfiguraciju parlamenta – naveo je Abazović.

Komentarišući priču o vojnom poligonu, Abazović je rekao da je stav URE nedvomislem.

– Mi smo za očuvanje prirode. I moj je stav je da Vojsci treba poligon. Moramo naći novu lokaciju gdje vojnici mogu da vježbaju. Na državnim organima je da nađu adelvatnu lokaciju – naglasio je on.

Abazović je rekao da će se vojnici obučavati u Sjevernoj Makedoniji, dok ne budemo imali vojni poligon.

– To državu košta više nego kad bi imali svoj poligon – naglasio je Abazović.

Vlada, kako je rekao, radi i po pitanju, bolnice u Meljinama.

– Ministar finansija se danas sastao sa specijanom tužiocem s obzirom da je taj predmet u SDT-u. Želimo da pružimo zdravstvenu zaštitu ljudima i ministar finansija će pokušati da iznađe najbolje rješenje – zaključio je Abazović.