Politika

Saobraćaj jedan od glavnih problema Podgorice

Autor Anastasija Đonović Izvor MINA

Prostor u Podgorici razvijen je prema potrebama krupnog kapitala, a jedan od najvećih problema u gradu je saobraćaj.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić i Nikoleta Vukčević

To je ocijenjeno na debati na pred lokalne izbore u Podgorici, na Televiziji Vijesti.

U Glavnom gradu u izbornoj trci biće osam lista.

Žrijebanjem je utvrđeno da će na prvom mjestu biti lista "SNP-Temeljno za Podgoricu - mr Nebojša Vuksanović", na drugom "Svetosavska srpska lista - Saberimo se za Nemanjin grad-mr Mirko Rmandić", dok će na glasačkom listiću pod brojem tri biti lista "Evropa sad!Za Podgoricu" pokreta Evropa sad.

Na četvrtom mjestu je lista "Idemo ljudi" koji čini koalicija Demokrate-Ujedinjena-Demos, a peta "Demokratski front - za budućnost Podgorice" koju čine Demokratski front, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora i Jugoslovenska komunistička partija.

Na izborima učestvuju liste "Može Podgorica-Ovo je naš grad!" koju čine URA, Civis i Albanska alternativa i "Preokret" pokreta Preokret.

U izboirnoj trci je i lista "Svi za naš grad - dr Ivan Vuković" koju čine Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Građanska inicijativa "21. maj", Demokratska unija Albanaca, Bošnjačka stranka, Nova ljevica i Demokratska romska partija.

Kako prenosi portal Vijesti, nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP) Nebojša Vuksanović je kazao da su iz te stranke identifikovali više kritičnih tačaka u gradu, dodajući da je jedino logično rješenje proširivanje postojeće saobraćajne infrastrukture i građenje nove.

On je naveo da su problem i nedostatak planske dokumentacije i parkinga, nefunkcionalan javni prevoz, ističući da je, prema njegovim riječima, najvažnije osloboditi gradsku administraciju od korupcije.

Vuksanović je kazao da je problem u novim naseljima to što je "neodgovorna i nesposobna vlast” interese krupnog kapitala stavljala ispred interesa građana.

Nosilac liste "Može Podgorica-Ovo je naš grad!", Luka Rakčević je naveo da je prostor u Podgorici razvijen prema potrebama krupnog kapitala.

"U više kvartova nedostaju vrtići, osnovne i srednje škole", rekao je Rakčević.

Prema riječima Rakčevića "novca ima" a urbanizacijom prostora Sadina i komunalnog opremanja Podgorica bi dobila od 150 do 180 miliona EUR u prve dvije godine.

"Samo od toga bismo mogli finansirati tramvaje, rekonstrukcije više bulevara u gradu", naveo je Rakčević.

On je naveo da Podgorica treba da ide u pravcu nabavke električnih autobusa i da je potrebna kupovina i nabavka tramvaja kao modernog gradskog prevoza.

"Time se može ublažiti problem saobraćaja u Podgorici. Planiramo i gradnju pet prioritetnih podzemnih garaža", naveo je Rakčević.

Nositeljka liste Demokratski front - za budućnost Podgorice", Jelena Borovinić Bojović je kazala da Podgorici u ovom trenutku nedostaje 13 škola i da je zbog toga potrebna bolja komunikacija lokalne samouprave sa Vladom.

"Novi kvartovi više liče na masovne spavaonice - to su betonski blokovi koji ljudi više koriste samo da prespavaju. Problem je nedostatak domova zdravlja, vrtića", saopštila je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, Podgorici je hitno potreban bolji i organizovaniji javni prevoz jer su linije slabo organizovane, dok su prigradske linije ukinute.

Nosilac liste "Idemo ljudi", Danilo Šaranović je istakao da bi za instalaciju tramvaja trebalo oko 50 miliona EUR.

"Za prethodne četiri i po godine skoro 500 miliona EUR građana je potrošeno bez realizacije nijednog kapitalno važnog projekta", naveo je Šaranović.

Kako je dodao, sve prethodne administracije su se dominantno finansirale od rasprodaje imovine i naplate naknade za komunalno opremanje.

"Zbog interesa tajkuna, a ne građana su nicali nefunkcionalni kvartovi. Prostor je devastiran u interesu tajkuna", rekao je Šranović.

Šaranović je kazao da je saobraćaj u Podgorici jedan od najvećih problema.

"Umjesto novih širokih bulevara po mjeri grada, dobili smo sužavanje postojećih. To je naročito postalo izraženo postavljanjem improvizovanih biciklistilkih traka što se najbolje vidi u ulicama kralja Nikole, Ivana Milutinovića, Ilije Plamenca”, naveo je Šaranović.

Nosilac liste pokreta Evropa sad Jakov Milatović je kazao da određena naselja u Podgorici koja su se pojavila posljednjih godina nijesu "zaokružena" time što nemaju osnovne škole, vrtiće.

"Pored dobre, domaćinske gradske uprave potrebna je i stabilna Vlada koja sa gradskom upravom mora zajednički da radi", rekao je Milatović.

Milatović je naveo da za funkcionalniji gradski prevoz "novca ima", dodajući da je "povezana Podgorica" jedna od cjelina programa Pokreta Evropa sad za Podgoricu.

"Povezana Podgorica ima za cilj da riješi veliki infrastrukturni saobraćajni problem. Prioritet je izgradnja novih bulevara. Gradnja novog mosta između Zagoriča i Rogama, proširiti određene mostove", kazao je Milatović.