Politika

ABAZOVIĆ - MORA: CRNA GORA TREBA DA ZADRŽI POZICIJU PREDVODNIKA PROCESA EVROPSKIH INTEGRACIJA

Autor Anastasija Đonović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović primio je zamjenika generalnog sekretara i političkog direktora Evropske službe za spoljne poslove Enrikea Moru.

Izvor: Vlada Crne Gore

Abazović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora domaćin sastanka političkih direktora EU i država Zapadnog Balkana. Predsjednik Vlade je ocijenio da bez obzira na unutrašnja politička kretanja Crna Gora ostaje nedvosmisleno posvećena članstvu u EU kao svom glavnom spoljnopolitičkom cilju. 

"Govoreći o geopolitičkim zbivanjima, Abazović je podvukao da je crnogorska pozicija jasna, osuđujući od samog početka rusku agresiju na Ukrajinu u okviru svih multilateralnih foruma i formata, inicirajuci regionalnu posjetu Kijevu i u potpunosti se uskladivši sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Na unutrašnjem planu, ocijenio je Abazović potrebno je putem političkog dijaloga ostvariti konsenzus oko imenovanja u pravosuđu, kako bi naše institucije nesmetano i nezavisno funkcionisale", navodi se u saopštenju.

"Direktor Enrike Mora ocijenio je da je Crna Gora predvodnik pregovaračkog procesa sa EU, ali da treba da učini neophodne napore da zadrži ovu poziciju.  Istakao je da nakon invazije na Ukrajinu, EU poklanja posebnu pažnju regionu i pohvalio 100% usklađenost naše države sa evropskom spoljnom politikom. Sve države Zapadnog Balkana treba da postanu dio evropske porodice na osnovu ostvarenih rezultata i zasluga" , zaključuje se u saopštenju.