Politika

U BUDVI SJUTRA POČINJE 2BS FORUM

Autor Anđela Pešić Izvor MINA

U Budvi će sjutra, u organizaciji Atlantskog Saveza Crne Gore, početi 12. bezbjednosni 2BS Forum u čijem će fokusu, kako je najavljeno, biti budućnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, kao i uloga i značaj NATO-a.

Izvor: Twitter

Kako su dodali, učestovaće i zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, kao i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, Stjuart Pič.

“Prisustvo su potvrdili predsjednik Slovenije Borut Pahor, ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, ministar inostranih poslova Estonije i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će na temu obavještajnih službi na Zapadnom Balkanu govoriti direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Savo Kentera, kao i direktor Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske Daniel Markić.

Iz Atlantskog saveza su rekli da će na forumu učestvovati i predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, kao svjetski priznati eksperti i akademici iz oblasti bezbijednosti i međunarodnih odnosa.

“Agresija Rusije na Ukrajinu uticala je na čitav svijet i upravo na 2BS Forumu, čitava svjetska javnost putem stream-a imaće priliku da čuje ekskluzivno obraćanje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog građanima Cetinja i učesnicima 2BS Foruma”, kazali su iz Atlantskog saveza.

Oni su rekli da je 2BS Forum vodeća konferencija Atlantskog Saveza i jedan od najznačajnijih događaja u jugoistočnoj Evropi, koji se organizuje kako bi podržao i zagovarao evroatlanske ideje i vrijednosti.

Forum okuplja predsjednike, premijere, ministre, poslanike i diplomate, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i stručnjake iz oblasti bezbjednosti sa obje strane Atlantika, koji će diskutovati o regionalnim i globalnim trendovima i izazovima.

Iz Atlantskog saveza su rekli da će forum biti otvoren večeras, dočekom zvanica i prijemom, dok formalni dio programa 2BS Foruma počinje sjutra u deset sati.

“Ove godine, forum se održava u kombinovanom formatu, pa sva zainteresovana javnost 2BS Forum može pratiti onlajn”, naveli su iz Atlantskog saveza.

Kako su pojasnili, forum se u petak može pratiti putem linka: https://youtu.be/f_aQ0VGdoLs a u subotu: https://youtu.be/Ac_opeiPIgs .