Politika

ABAZOVIĆ: AKO ŽELIMO DA POTUČEMO DPS, PODGORICA JE TO MJESTO! DOGOVOR JE BLIZU

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

,,Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da će sastanak stare većine vjerovatno biti nastavljen ujutru" prenose Vijesti.

Izvor: MONDO/ Nikoleta Vukčević

"Niko nije iznio negativan stav prema tome da Lekić bude mandatar. Pominjalo su se i drugi, poput gospodina Damjanovića, Vanje Ćalović... Prepreka više nije to što su govorili da Abazović neće dati fotelju. Pošteno smo iznijeli zahtjeve uz kolege iz DF-a. Da li su prihvatljivi drugima - osjetili smo da nisu. Odrekli smo se mjesta premijera", rekao je Abazović nakon sastanka.

Dodao je da "Crna Gora mora da se miri", i da je prioritet borba proriv korupcije.

"Ali nemojte očekivati da stavimo glavu na panj. Naš je predlog da DF i Demokrate ako nisu zadovoljni, a nisu, ponude nešto nama i imaće vrlo brzo odgovor. Ako nam bude prihvatljivo, ići ćemo prema svojim organima. Napravili smo ustupke, činili su ih i drugi, osjeća se fleksibilnost kod DF, Mandić je odlično vodio pregovore. I dalje se postavlja pitanje kako je neko mogao da obezglavi Vladu, a nije imao plan", rekao je Abazović.

Kazao je da će čuti kolege ujutru, a da su njihovi stavovi poznati.

"Premijerska funkcija Dritana Abazovića nije problem. Ako neko misli da će GP URA nakon cijele borbe od 30. avgusta tek tako da priča u oblacima... Ne možemo da uđemo u priču koja je maglovita od jednog političkog subjekta, a prepoznaćete od kog. Recite koji resor želite i na osnovu toga ćemo vidjeti možemo li doći do cilja. Apel ja da DF i Demokrate, ako nisu zadovoljni, da nam omoguće da pred našim organima izađemo sa nekim zahtjevom", pišu Vijesti.

Abazović je rekao da je odustao od stava Glavnog odbora GP URA da ta partija ima kandidata za premijera.

"Ponudio sam rješenje. Tražimo da pokrivamo sektor bezbjednosti i da sa SNP i manjinama imamo kontrolni paket, a to je jedno ministarstvo više u odnosu na ostale i da ministri koji su sada u Vladi da ostanu. I DF traži sektor bezbjednosti".

Kazao je i da nema ništa protiv da Lekić bude mandatar.

"Ili imamo dogovor ili nemamo. Kod nas su čista posla. Niko nas ne može dovesti u situaciju da poremetimo međunarodne odnose da bi se zadovoljili hirovi nekih ljudi. Dajte sjutra da vidimo to. Ako ne, da idemo na izbore. Ako želimo da potučemo DPS, Podgorica je to mjesto", kazao je Abazović kako prenose Vijesti.

Dodao je da je URA pretrpjela ogromne napada, i da je samo "ojačala i stabilizovala međunarodnu poziciju države".

"Uz napore Andrije Mandića došli smo do nekoliko sastanaka. Većina koja je srušila Vladu, trebalo je da napravi novu vladu. Ako nema dogovora, dajte da se makar dogovorimo oko jednog sudije Ustavnog suda i idemo na izbore. Gdje je sad Temeljni ugovor, ko pominje Temeljni ugovor, ko pominje Crkvu? Moje projekcije su se ostvarile", pitao je Abazović.