Politika

CGO: Vlada da obezbijedi alternativne email naloge dok ne riješi probleme zbog sajber napada

Autor Anja Radunović Izvor Vijesti

Iz te nevladine organizacije su izrazili zabrinutost zbog činjenice da Vlada Crne Gore već duže od 15 dana ne uspijeva da osposobi sistem do nivoa da se mogu naći elementarne zvanične informacije i ostvariti komunikacija sa zapošljenima u javnoj upravi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je organe javne uprave da što prije otvore i učine dostupnim alternativne email naloge putem kojih bi fizička i pravna lica mogli komunicirati sa njima, a čime bi se obezbijedilo funkcionisanje sistema i dnevno ispunjavanje potreba građana/ki i privrednih subjekata, prenose Vijesti.

Iz te nevladine organizacije su izrazili zabrinutost zbog činjenice da Vlada Crne Gore već duže od 15 dana ne uspijeva da osposobi sistem do nivoa da se mogu naći elementarne zvanične informacije i ostvariti komunikacija sa zapošljenima u javnoj upravi, "a što utiče i na efektivnost rada brojnih subjekata".

"Činjenica da su različiti subjekti toliko dugo uskraćeni za brojne informacije, ostvarenje svojih prava, ali i pristupanje e-servisima, bez izvjesnosti rješenja, narušava povjerenje u institucije i poništava male iskorake reforme javne uprave u čijoj osnovi je i e-uprava", kazali su iz CGO-a, saopšteno je iz Vijesti.

Oni ističu da državne institucije moraju u svakom momentu biti u službi građana, a da pogotovo u situacijama poput ove moraju demonstrirati odgovoran i posvećen odnos i pronalaziti djelotvorna rješenja za ublažavanje nastalih negativnih posljedica sajber napada.