Politika

IZBORI U PODGORICI SE BLIŽE; KAKO ĆE NASTUPITI NAJJAČE PARTIJE I KO ĆE IH PREDVODITI?

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Tačno 50 je dana do lokalnih izbora u 14 gradova, koji će biti praktično mini državni izbori i svojevrsni lakmus papir raspoloženja građana pred moguće parlamentarne i predsjedničke izbore naredne godine.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

,,23. oktobra najviše "vatre" biće u Podgorici gdje će aktuelna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) pokušati da osvoji još jedan mandat u sudaru sa Demokratskom frontom (DF), Demokratskom Crnom Gorom, Građanskim pokretom URA, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), još nekim manjim partijama i novim pokretom Evropa sad koji su zajedno ubjedljivo trijumfovali u Glavnom gradu na parlamentarnim izborima prije dvije godine", piše Vijesti.

Kako će nastupiti najjače partije, ko će ih predvoditi, koje su moguće koalicije prije i poslije izbora?

Na nove lokalne izbore Podgoričani će u novim okolnostima.

Zbog izdvajanja Zete, umjesto 61, ubuduće će birati 58 odbornika u Skupštini Glavnog grada.

Izborne liste predaju se od 13. do 27. septembra.

Partije ne žure da se predstave građanima.

Iz najjačih političkih subjekata, DPS-a, DF-a i Demokrata nijesu željeli pred kamere, niti da otkrivaju kako će na izbore, te ko će im predvoditi liste...

Nezvanično, to zavisi i od najnovijih okolnosti na državnom nivou...

,,Zna se da je DPS ranije najavio da će im listu voditi aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković a ostaje da se vidi da li će ići sami ili u koaliciji sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Liberalnom partijom (LP), Bošnjačkom strankom (BS) i Građanskom inicijativom "21. maj"

DF je ranije najavljivao da ce im kandidat za gradonačelnika biti Milan Knežević ali to je sada upitno jer je on iz Zete, koja je sada posebna opština.

Iz URE i SNP spremaju se da idu samostalno iako su koalicioni partneri u manjinskoj Vladi, koja je nedavno srušena.

Na podgoričkim izborima će debitovati pokret Evropa sad, a najvjerovatnije će ga predvoditi jedan od lidera Jakov Milatović.

Luka Rakčević je potencijalni nosilac liste Građanskog pokreta URA, dok u SNP ne žele da otkrivaju imena, ali nagovještavaju neke, kako kažu, nove, mlađe ljude.

Pravo glasa na izborima u Podgorici imaće preko 143.000 građana ", saznaje portal Vijesti.