OSUDIO INVAZIJU RUSIJE

ABAZOVIĆ: CRNA GORA UZ UKRAJINU, NE MOŽE SE DOZVOLITI RAT U 21. VIJEKU!

Autor Gordana Bojanić

Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, poručio je premijer Dritan Abazović dodajući da očuvanje međunarodnog poretka mora biti osnova savremenih međunarodnih odnosa.

Izvor: Vlada Crne Gore/ S. Matić

Iz Vlade je saopšteno da je Abazović na poziv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, učestvovao danas na Drugom samitu Krimske platforme, održane u onlajn /online/ formatu.

Na konferenciji, koja je okupila preko 60 državnika i međunarodnih aktera iz Evrope i svijeta Abazović je, kako se navodi, prenio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, izrazivši žaljenje zbog gubitka života, humanitarne krize i ratnih razaranja zemlje.

“Prenijevši solidarnost sa narodom Ukrajine, Abazović je istakao da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod i podsjetio da očuvanje međunarodnog poretka zasnovanog na principima međunarodnog prava mora biti osnova savremenih međunarodnih odnose”, kaže se u saopštenju.

Abazović je osudio invaziju Rusije, ocjenjujući da se ne može u 21. vijeku dozvoliti rat kao nastavak politike drugim sredstvima.

Navodi se da je drugi samit Krimske platforme ove godine održan, zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, u onlajn formatu.

Dodaje se da su organizatori, pored NATO i partnera Evropske unije, okupili značajan broj učesnika širom svijeta - Japana, Australije, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske i međunarodnih predstavnika kao što su Ujedinjene nacije, Savjet Evrope i OEBS.

“Tokom Samita potvrđena je nedvosmislena podrška Ukrajini od svih aktera, uz osudu ruske agresije koja je uzdrmala temelje evropske bezbjednosne arhitekture”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ukazana potreba daljeg pružanja finansijske, medicinske i vojne pomoći Ukrajini, ali i razmatreni planovi za njenu obnovu nakon rata.