Politika

OGLASILI SE IZ VLADE: NAJOPANIJI SAJBER NAPAD DO SADA, KLJUČNI PODACI ZAŠTIĆENI!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Vlada Crne Gore suočila se s novim problemom, jednim od, kako objašnjavaju, najopasnijih sajber napada. Za sada, nije poznato odakle dolazi i kolika je šteta napravljena.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

"Ovo je definitivno najsofisticiraniji napad koji se desio u Crnoj Gori. Ne samo na vladine sisteme, već generalno. Prvi put se susrijećemo s ovom vrstom napada i usmjeren je na kriptovanje podataka i na neku finansijsku zaradu od svega toga", kaže za TVCG Dušan Polović iz Ministarstva javne uprave.

Odakle napad dolazi i kolika je šteta napravljena, biće utvrđeno kroz istragu. Ono što se zna jeste način na koji je izveden i šta je bio cilj.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović pojašnjava da su "ransover napadom ugroženi digitalni podaci na informacionom sistemu".

"Modus operandi hakera je takav da nakon šifriranja podataka u kompjuteru vam traže novac u virtuelnim valutama, kako bi vam dali program za dekripciju podataka", kaže Backović.

Naši sagovornici ipak ističu da su najvažniji podaci na sigurnom.

"Najvažniji ključni su zaštićeni i obezbijeđeni i na njima neće biti nikakve štete, tako da je to najvažnije", rekao je Polovič.

Backović, sa druge strane, kaže da su podaci koji se nalaze u MUP-u aposlutno sigurni "i nemamo evidentiran nijedan sajber incident vezano za podatke koji službenici MUP-a posjeduju".

Nakon što juče vladini sajtovi nijesu bili dostupni, danas je drugačija situacija.

Backović nas podsjeća kako da se zaštitimo od napada hakera: "Da nikako ne raspakuju priloge koji dolaze od nepoznatih pošiljaoca, da instaliraju i održavaju operativne sisteme i redovno održavaju sisteme i apdejtuju antivirusne sisteme na svojim računarima".

Za sprečavanje napada su potrebna ulaganja, kaže Backović. Podsjeća da na svaki euro potrošen na tehniku, neophodno je uložiti dva eura u njenu zaštitu.