Politika

NIKOLIĆ: NAJAVOM DF-a VLADA JE PALA, PUT KA EU UGROŽEN, KONATAR: KO JE ZA EU NEK' PODRŽI KANDIDATE

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

U Skupštini Crne Gore je završena rasprava za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, o kojima će poslanici glasati naknadno.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se na te funkcije izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korač, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Za njihov izbor potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika.

Poslanici su prethodno raspravljali o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Nikolić: U 100 dana rada nije stao nijedan od ključnih prioriteta Vlade

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da se ta partija bori za Crnu Goru u EU, jer je to interes građana, te da ostaje žal što se o članovima Sudskug savjeta raspravlja u sjenci inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Nikolić kaže da je Crna Gora u prethodne dvije godina izgubila dragocjeno vrijeme na putu ka EU.

"U 100 dana rada ove vlade nije stao nijedan od ključnih prioriteta Vlade", naveo je Nikolić i dodao da je ovo druga šansa da u doglednom periodu postajemo članica EU.

"Ta šansa je ugrožena. Vlada je uvela temu koja nema veze sa EU integracijama i podrškom na koju je računala kad je formirana i koju je dobila od međunarodnih patnera", naveo je Nikolić i dodao da je jedan dio poslanika uslovlja reforme u pravosuđu potpisivanjem ugovora sa SPC.

Obaveza pridruživanja EU upućuje da radimo tamo gdje od nas očukuju grđani i da pokušamo da nađemo kompromise.

On je kazao da je, najavljenom inicijativom DF-a, koji je saopštio da će podnijeti inicijativu za smjenu vlade, Vlada pala.

"I ne postoji legitimitet kod ove vlade u smislu podrške koju treba da obezbijedi u parlamentu", kazao je Nikolić i poručio da ipak parlament mora biti konstruktivan partner u smislu ispunjavanja EU obaveza.

Zogović: Vi mislite da na ovakav način prevarite partnere iz EU?

Poslanik DF-a Milun Zogović kazao je da se danas Skupština i građani suočavaju sa jednom opštom “ujdurmom”.

“Danas se od nas očekuje da ponovo mi budemo kooperativni i da podržimo kandidate koje nam nameće DPS”, kazao je Zogović i dodao da je sve rađeno bez dogovora sa opozicijom.

“Vi danas potvđujete da je vama najmanje stalo do EU puta. Vama najmanje odgovaraju reforme u pravosuđu”,naveo je Zogović i dodao da DF ne želi da učestvuje u tome.

“Vi mislite da na ovakav način prevarite partnere iz EU”, pitao je Zogović. On je kazao da se na takav način samo usporava EU put.

"Evropa traži rezultate, a ne da objašnjavate da ste vi probali da izaberete članove Sudskog savjeta", naveo je Zogović.

Paunović: Potrebno konačno deblokirati pravosuđe

Poslanica SNP Milosava Paunović kazala je da smo došli do toga da je sudijska profesija srozana, a zbog toga, kako dodaje, poštene sudije trpe.

Navela je i da su svi poslanici obećali da će riješiti stanje u pravosuđu, a da pojedini poslanici blokiraju proces.

“Opravdanje da ne izaberemo članove Sudskog savjeta više nema”, navela je Paunović i dodala da je potrebno konačno deblokirati pravosuđe.

Ona je kazala da predloženi kandidati ne idu na ruku DPS-u.

“Kad tad mora se naći kvalifikovana većina da se izaberu ovi članovi”, istakla je Paunović.

Bogdanović: Podijelili funkcije pa dogovorili članove

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je lista kandidata za Sudski savjet nastala po sistemu “ja tebi, ti meni”. Tako su kaže nastajali i raniji sastavi Sudskog savjeta.

“I baš kao što to funkcionise na Divljem zapadu tako je to funkcionisalo posljednja dva dana jula u Skupštini, kada su funcije i pozicije dijelje po dubini, po širini, po visini, a sve u zamjenu za članove Sudskog savjeta”, naveo je Bogdanović.

Kaže da su članovi parlamentrane većine tada identično glasali na Odboru pa su od 33 kandidat birali četiri ista imena i prezimena.

“Jer su prethodno sjeli i podijelili funkcije po dubili širini. Tako su oni shvatili svoje državničke funkcije”, naveo je Bogdanović.

Vrlo vjetovatno, kako kaže, da danas neće moći da spriječe upliv politike u sudstvo.

“Zato što vi imate novac i šeme, a mi imamo ljude i slobodu i nikoga se ne plašimo”, naveo je Bogdanović.

Konatar: Ko je za EU put da podrži kandidate

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar rekao je da su ostala tri velika cilja kako bi se uspješno zaključili pregovori sa EU.

“Svima onima kojima su usta puna Evrope normalno je da će podržati izbor članova Sudskog savjeta. Naročito kad govorimo o tome da biramo nezavisne i stručne ljude, imamo dva profesora Pravog fakulteta sa nespornim karijerama. Ne mogu da vidim kako neko može biti protiv toga. Jedan od dva advokata je obavljao najznačajnije funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, naveo je Konatar.

On je saopštio da svako ko želi da odblokira evropski put, treba da podrži izbor uglednih pravnika i popuniti Sudski savjet.

“Vjerujem da ćemo smoći snage da se izdignemo iznad partijskih interesa i da ćemo staviti intrese Crne Gore i građana iznad”, naveo je Konatar.

Bošnjak: Žao mi je što nije došlo do širokog dogovora

Poslanica PzP-a Branka Bošnjak kazala je da oni koji ne podrže kandidate za Sudski savjet nijesu kočničari EU puta.

“Nemojte da mislite da DPS dozvoljava da se tako lako na ove pozicije bira neko ko nije u njihovom interesu i tu smo trebali svi da budemo oprezni i da dođemo do najbolje liste, ali nijsemo”, navela je Bošnjak.

Ističe i da imamo sjenku bačenu na listu kundidata i najavu za preispitivanje ustavnosti.

“Ovo je važno za EU put i žao mi je što se na ovaj način došlo do ove liste, jer je postojalo bar 10 ljudi koji bi mogli da dobiju 2/3 većinu. Oni koji su na ovakav način došli do liste oni su kočničari EU puta”, kazala je Bošnjak.

Mandić: Nećemo podržati kandidate, spremni za dogovor

Lider NOVE Andrija Mandić poručio je da poslanici te partije neće glasati ni za jednog kandidata za člana Sudskog savjeta.

Mandić kazao je da DF želi izbor nosilaca pravosudnih funkcija sa više od dvije trećine glasova poslanika.

"Sa kolegom Kneževićem obavijestili smo Abazovića da želimo da učestvujemo u procesima. Jasno smo rekli, potpišite Temeljni ugovor i računajte na glasove DF. Što se desilo posljednjeg dana jula, na brzinu se organizovala sjednica odbora i odlučilo se, suprotno dogovoru, da se ide sa ova četiri kandidata. Mi nećemo učestvovati u tome dok se svi ne dogovorimo" rekao je Mandić.

Poručuje ipak da je DF spreman za dogovore.

"Mi smo spremni da učestvujemo i u izboru novog Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i da se dogovaramo oko izbora VDT-a", zaključio je Mandić.