Politika

"ZETSKI ZAKONI" SAGLASNI SA USTAVOM! ŽIVKOVIĆ: ZETA TREBA DA BUDE OPŠTINA, KNEŽEVIĆ: SPAŠAVANJE VUKOVIĆA I RAKČEVIĆA

Autor Anđela Pešić

Poslanici crnogorske Skupštine završili su raspravu o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Skupština je danas većinom glasova odlučila da postoji saglasnost "zetskih zakona" sa Ustavom i pravnim sistemom.

Za su glasala 42 poslanika, protiv 35 i uzdržan jedan.

Zakonodavni odbor prethodno je dao negativno mišljenje na ove zakone kada je u pitanju njihova usklađenost za Ustavom i pravnim sistemom, zbog čega je predsjednica Skupštine Danijela Đurović predložila izjašnjavanje na plenumu o postojanju saglasnosti "zetskih zakona" sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izvjestilac Zakonodavnog odbora Momo Koprivica (Demokrate) rekao je da je odlukom Odnora poslata jasna poruka da je odabrani put za osamostaljenju Zete u suprotnosti sa Ustavom, iako je gotovo jednoglasno podržana ideja o samostalnosti Zete kao opštine.

"Nije red da Zeta kao oblast, koja ima svoju kulturu i tradiciju, na tom prostoru je bila i kičma srednjovjekovne države Crne Gore ne dobije samostalnost bude u skladu sa Ustavom i pravnim", kazao je.

Podsjetio je da se u momentu kada se odlučuje o osamostaljivanju Zete, već su raspisani izbori za Glavni grad.

"U sred sprovođenja izbornih radnji, dolazi do promjene teritorije Glavnog grada i promjene biračkog tijela...Ovdje je u igri izborni inženjering", rekao je Koprivica.

Živković: Podgorica će finansirati Zetu do juna 2023.

"Stav DPS-a po pitanju Zete je odavno poznat, a sada su se stekli svi uslovi da Zeta postane samostalna opština", kazao je poslanik DPS-a Danijel Živković.

On je u ime predlagača izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu, kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine, naveo da će Zeta imati prihode i moći samoodrživo da funkcioniše.

Najrestriktivnije procjene prihoda, kako je naveo Živković, omogućiće funkcionisanje opštine Zeta.

"Ja misilim da je Zeta stekla i najbolje uslove da postane samostalna opština", naveo je Živković.

Glavni grad će, kako je kazao, finansirati Zetu do juna 2023, jer je kako je dodao, u prvoj godini potrebno omogućiti funkcionisanje insitucija.

"Ne vidim nikakav razlog da, ako ovi zakoni budu usvojeni na narednim izborima građani Zete odlučuju o svojoj sudbini. Ja mislim da je to korektno. To što neki razmišljaju o političkoj kombinatorici, a sigurni su u usvoju pobjedu, onda nema nikakvih razloga da ne glasaju za ove zakone", naveo je Živković.

Knežević: Zakoni za spas Vukovića i Rakčevića

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da to nijesu zakono o formiranju opštine Zeta, već o kako je naveo o spasavanju Ivana Vukovića (DPS) i Luke Rakčevića (URA).

“Ovim zakonom se žrtvuju interesi 20.000 građana Zete da bi se obezbijedila početna prednost Ivanu Vukoviću i da bi Luka Rakčević, vozač Drita Abazovića, prešao cenzus i sa GP URA bio tas na vagi”, naveo je Knežević.

Da je DPS-u stalo bilo stalo do samostalne opštine Zeta, kako je kazao Knežević, mogli su toda urade 1997. godine.

"Već 25 godina se krčka taj elaborat", naveo je Knežević i dodao da je samostalnu opštinu Zeta predlagao i 2011.

"I sada ste vi protiv samostane opštine Zeta, samo vam je važno da Zećani ne glasaju u Podgorici", naveo je Knežević i pozavo većinu da usvoji amandmane DF-a kojima se reguliše teritorija buduće opštine.

"Samo tražimo da se zadovolje interesi građana Zete u skladu sa teritorijanom cjelovitošću, ekonomskom opravdanošću i u skladu sa održivim elaboratom. Ovaj elaborat na koji se poziva Živković, ovo je čitulja za Zetu", kazao je Knežević.

On je pitao da li je moguće da Zeta preživi sa 103.000 eura na godišnjem nivou, kako elaborat predviđa.

Knežević je podržao Zećane koji protestuju protiv izmjena zakona koje je predložio DPS.

Vama evo prilika usvojite naša amandmane sa teritorijalnim ratgraničenjima po kojima bi Zeta bila samostalan i održiva, pa neka Zećani glasaju samo u Zeti i neka ne glsaju u Podgorici je li ovo poštena pinuda. Od vašeg glasanja će zavisti naši dalji potezi", poručio je Knežević. 

Konatar: Građani Dajbaba i Kuće Rakića da odluče na referendumu

Miloš Konatar, poslanik i šef kluba poslanika Građanskog pokreta URA kazao je da sve partije podržavaju namjeru da Zeta bude opština i to je nešto oko čega, kako dodaje, nema spora. Za to su, kako kaže Konatar i građani Zete. Navodi da je u svemu sporna teritorija buduće opštine Zeta.

“Ono što su amandmani kolega iz DF su dva naselja, dvije mjesne zajednice Dajbabe i Žabljak Crnojevića i ono što sam ja dobio kao informaciju jeste i pitanje teritorije naselja Kuće Rakića”, kazao je Konatar.

Ističe da na osnovu toga postoje sporne tri teritorije koja bi po predlozima DF-a i dijela mještana, trebalo da pripadnu budućoj opštini Zeta.

Konatar je naveo da se oko predloga da Žabljak Crnojevića pripadne Zeti ne može raspravljati u okviru predloženih zakona, jer je to dio teritorije Prijestonice. Za ostale dvije teritorije GP URA ima predlog.

“Ja imam jedan predlog i građanima Zete i kolegama oko ove dvije sporne teritorije da se politički obavežemo da se građani teritorija Dajbabe i Kuće Rakića na mjesnom referedumu izjasne da li žele da budu dio teritorije Podgorice ili Zete. Dakle direktna demokratija”, zaključio je Konatar.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je pitao GP URA da li su, ako kako dodaje nije sve vezano za izbore, ostave građanima Zete da se o svemu izjasne na referendumu.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da su građani Zete već izašli na ulice i blokirali Aerodrum.

Mugoša: Cilj da Zećani žive bolje

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da nije predlagač zakona o opštini Zeta. Naveo je da Zeta imam mnogo više potencijala da bude opština od mnogih drugih, koji već imaju staj status.

Naveo je da se zakonima suštinski stvaraju uslovi za bolji život građana Zete.

“Uvijek su imali moju podršku uz pretpostavku da se pokaže da je samostalna opština ekonomski održiva...To što se ranije nije desilo da Zeta bude samostalna opština ne znači da sada ne treba da bude”, naveo je Mugoša.

Ipak je poručio da je potrebno obaviti još jedan krug konsultacija. “Vrijeme će pokazati, ako budu Zećani bolje živjeli onda smo dobro uradili i to je najvažnije”, naveo je Mugoša i poručio da se oko pitanja granice još jednom obave razgovori.

“Saglasnost svih je da Zeta dobije opštinu. Druga stvar je da se nakon određeog vremena pogledamo i vidimo da li ti ljudi bolje žive”, zaključio je Mugoša.

Možda ce vas zanimati

Pitanje osamostaljivanja Zete tretirano je i izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, o kojima će poslanici raspravljati u sklopu druge tačke dnevnog reda.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o otvaranju Parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Formiranje anketnog odbora inicirali su poslanički klubovi Socijaldemokrata, Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemoktratske i Liberalne partije.

Poslanici će se izjasniti i o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, kao i o poredlogu za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika