Politika

MINUTOM ĆUTANJA ŽRTVAMA TRAGEDIJE NA CETINJU POČELA JE SJEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE!

Autor Anđela Pešić Izvor Vijesti

Poslanici Skupštine danas bi, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Minutom ćutanja žrtvama tragedije na Cetinju počela je sjednica Skupštine Crne Gore.

Poslanici Skupštine danas bi, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Na dnevnom redu su izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Na dnevnom redu sjednice su i predložene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Poslanik DF-a Slaven Radunović zatražio je na početku da se sjednica otkaže, jer kako je kazao, zakazana je protivno proceduri.

"Tačku dnevnog reda o izboru Sudskog savjeta jedino nadležni skupštinski odbor može da predloži, a predložila ga je grupa poslanika. Ja sam to problematizovao na Kolegijumu predsjednice, a kolege su mi rekle da su našle utemeljenje u kršenju propisa jer u praksi parlamenta postoji sličan slučaj koji se tiče Administrativnog odbora", rekao je Radunović.

Kazao je da su na ovoj sjednici već prva tačka dnevnog redu "zakoni o Zeti".

"Tu se potpuno obrnuto ne držite principa pa ne omogućavate građanima Zete da glasaju kao u Tuzima. Tu se ne držite prakse, nego kako odgovara DPS-u", naveo je Radunović.

Dodao je da su u DF-u itekako za to da se izabere Sudski savjet.

"Predložio sam na Kolegijumu da nadležni odbor danas, sjutra formuliše taj predlog da ga podrže poslanici i da sjednicu zakažemo za 15 dana. Ali vas baš žulja ovih 15 dana, i hoćete na brzinu da svojim budućim poltičkim protivnicima olakšate posao u Podgorici", rekao je Radunović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da Odbor za politički sistem čini 13 poslanika i oni ne mogu zakazati vanredno zasjedanje.