Politika

POSLANICI RASPRAVLJAJU O REZOLUCIJI POVODOM VOJNE AGRESIJE RUSIJE NA UKRAJINI, DF NEĆE PODRŽATI PREDLOG

Autor Jovana Raičević

Poslanici Skupštine Crne Gore razmatraju Predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U ime predlagača, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović, izjavila je očekuje da će rezoluciju podržati više od 41 poslanika.

Time će se, prema njegovim riječima, jasno pokazati ko će se staviti na stranu agresora, a ko na stranu žrtve.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je kazao da predložena rezolucija predstavlja tipičan primjer kako se složena i kompleksna tema tretira na površan i plitak način, "na samoj ivici političke banalnosti".

On je naglasio da je riječ o pokušaju da se napravi podjela na evropske i anti-evropske snage .

Napomenuo je da se DF zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih zemalja i osudu vojnih akcija koje nisu utemeljene na međunarodnom pravu.

Jedan od lidera DF-a je kazao da neće glasati za predloženu rezoluciju i naveo kako se predlagači dodvoravaju zapadnim ambasadama.

"Hoćete da pobjegnete od kriminala i korupcije i zaštitite vaše funkcionere i lidere i partnere iz svijeta kriminala i mislite da ćete prevariti ljude iz ambasada rekavši im da u DF nisu evropejci", istakao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da Rezolucija nije politčko već moralno pitanje.

"Kada jednoj naciji, ili državi pokušate da oduzmete pravo na samoopredjeljenje i odabir budućnosti i time opravdavate vojnu intervenciju, to dovoljno govori o demokratiji koja je trenutno na snazi u Rusiji i o onima koji neće podržati ovakvu rezoluciju", naveo je Živković.

Dragan Ivanović iz SNP-a rekao je da se saosjeća sa građanima Ukrajine i da potpuno podržavam sve one koji traže da se zaustavi sukob.

"Jedna nezavisna država se mora poštovati, njen suverenitet. Rusija kaže da su tamo prisutni nacisti. Prihvatam da je to možda prisutno, ali ne mogu podržati da se dešava ovo što se dešava u Ukrajini", naveo je Ivanović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je predložena rezolucija u skladu sa rezolucijom UN-a, koju su podržale se zemlje Zapadnog Balkana.

"Najvažnije je da danas glasamo u najboljem interesu Crne Gore. Male države moraju da kurs prilagode svom interesu. A naš kurs je kurs našim susjeda i evropske zajednice. Mi smo u predvorju EU i dužni smo da usklađujemo politiku sa politikom Unije", poručio je Bogdanović.

On je poručio da onaj koji nije za usklađivanje sa politkom EU, nije ni za čanstvo u EU te da to treba jasno da kaže.

Poslanik koalicije "Crno na bijelo" Srđan Pavićević istakao je da danas nije riječ o svrstavanju na strane, već da se osudi vojnu agresiju.

"Ovdje smo da stanemo u odbrani civilizacijskih vrijednosti, da osudimo vojnu agresiju bez obzira sve. Vojna agresija je na tlu Evrope neprihvatljiva", poručio je Pavićević.

Rezoluciju su u utorak podržali Zakonodavni i Odbor za međunarodne odnose i iseljenike.

Predlagači rezolucije su poslanički klubovi Socijaldemokratske partije – Albanske liste Jednoglasno, Demokratske partije socijalista- Liberalne partije, koalicije Crno na bijelo, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Albanske liste.

Kako se navodi u rezoluciji, Skupština apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da se hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona ljudi, uglavnom civila.