Politika

KURTI IMENOVAN ZA GENERALNOG INSPEKTORA ANB-a, ALI NEĆE DOBITI POSAO JER JE DVA PUTA OSUĐIVAN?

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Uprkos tome što sudske presude pokazuju da je novi generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti pravosnažno osuđivan, što zakon zabranjuje, on bi trebalo da preuzme dužnost jer se odluka Vlade može osporavati samo na Upravnom sudu, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

U vladinom rješenju, koje je objavljeno na sajtu, piše da se Kurti postavlja za inspektora i da žalba nije dopuštena, već se "može tužbom pokrenuti spor pred Upravnim sudom Crne Gore u roku od 20 dana od dana prijema rješenja".

Međutim, u Zakonu o ANB-u piše da "radni odnos ne može zasnovati lice" koje između ostalog treba da ispunjava i uslov da nije pravosnažno osuđivano za neko krivično djelo". To znači da bi novi generalni inspektor mogao ostati bez rješenja kada u ponedjeljak dođe na posao.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore juče je imenovala advokata Kurtija za generalnog inspektora u ANB-u iako je, prema dostupnim sudskim podacima, osuđivan dva puta na zatvorske kazne od po 10 mjeseci.

Ulcinjanin, koji je ranije bio i stručni saradnik u Privrednom sudu, osuđivan je kao maloljetnik na 10 mjeseci maloljetničkog zatvora. Nekoliko godina kasnije, kao punoljetna osoba osuđen je na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora, pokazuju podaci Vrhovnog i Ustavnog suda, pišu Vijesti.

Prva presuda je bila za ubistvo u pokušaju, a druga za tešku tjelesnu povredu u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Njegov izbor osporili su juče ministri Socijaldemokratske partije (SDP) na sjednici Vlade, dok je premijer Dritan Abazović kazao da Kurtija nema u kaznenoj evidenciji.

On je kao maloljetnik bio osuđen za ubistvo u pokušaju jer je pucao u februaru 2004. na sugrađanina Rikarda Oroša. O tome su Vijesti ranije pisale. Kao punoljetna osoba osuđen je 26. juna 2009, pokazuju sudski podaci.

Kurti: Neosuđivan sam, provjerite u Ministarstvu pravde

Artan Kurti je u izjavi Vijestima kazao da je “neosuđivano lice”.

”Razumijem kontekst pitanja i zainteresovanost javnosti, sve vezano za osuđivanost bilo kojeg građanina može da se provjeri kod nadležnog organa - Ministarstva pravde, ako vam oni budu dostavili taj podatak. Ja vam ukratko mogu reći - da sam neosuđivano lice”, rekao je Kurti za Vijesti.

Na molbu da dodatno pojasni to što je podnosio ustavnu žalbu zbog dvije presude kojima je tražio brisanje iz kaznene evidencije, Kurti je rekao da je “već dao odgovor”, zaključuju Vijesti.

Tagovi

ANB