Politika

SPORNO IMENOVAJE KURTIJA: OSUĐIVAN ZA POKUŠAJ UBISTVA!

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Nakon što je za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost imenovan Artan Kurti na današnjoj sednici Vlade , ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će da ima informacije da je Kurti osuđivan za pokušaj ubistva, te je izdvojio mišljenje.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Premijer Dritan Abazović istakao je da ničega nema u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija.

Portal RTCG objavio je izvode iz ustavne žalbe koju je Kurti podnio Ustavnom sudu. Tu se vidi da je osuđivan 2004. godine kao maloljetnik, i 2009. godine. Kurti je tražio brisanje iz kaznene evidencije.

Naime, u pucnjavi koja se dogodila u Ulcinju 9. februara 2004. godine Rikardo Oroš zadobio je lakše tjelesne povrede i nakon ukazane prve pomoći u lokalnom Domu zdravlja prebačen je u bolnicu u Baru. Na njega je pucao, tada osamnaestogodišnji, Artan Kurti.

“1.1. Podnosilac je, u ustavnoj žalbi, u suštini, naveo: da mu u kaznenoj evidenciji figuriraju dvije osude: maloljetnička osuda, Km.br.2/04, od 6. maja 2004. godine, od 10. mjeseca maloljetničkog zatvora i punoljetna osuda, K. .br.326/08, od 26. juna 2009. godine, od 10. meseca zatvora, zbog čega je dana 12. septembra 2017. godine, podnio dva istovremena zahteva za rehabilitaciju – brisanje osude iz kaznenih dokaza i to po presudama Višeg suda u Podgorica, Km.br.2/04, od 4. aprila 2006. godine i K.br.326/08, od 26. juna 2009. godine. Dalje ukazuje: da je prvostepenim rešenjem Višeg suda u Podgorici, odbijen kao neosnovan njegov zahtev za brisanije iz kaznene evidencije”, navodi se u presudi Kurtiju.

Njegov izbor osporili su danas ministri Socijaldemokratske partije (SDP) na sjednici Vlade, dok je premijer Dritan Abazović kazao da Kurtija nema u kaznenoj evidenciji.


“U biografiji nisu navedene stvari stvari koje imaju stepen negativnosti koje bi mogle da ga ozbiljno diskvalifikuju kao kandidata. Jer smo mi na sjednicama Vlade pravili “diskvalifikacije” za stvari koje su bile u postupcima bez pravosnažnosti. U ovom slučaju, ukoliko su moje informacije tačne, pokušavam to pažljivo da iskažem, bojim se da imamo stvari koje, nakon osuđujućih pravosnažnih presuda za krivična djela koja imaju stepen težine, čini mi se da to ne treba da budu kvalifikacije za jedno takvo mjesto. Ponavljam, ukoliko griješim unaprijed se izvinjavam. Ali, cijenim da smo kod ovako osjetljivih mjesta, prethodno mogli provjeriti određene stvari, a ne da dolazimo u ovakvu poziciju. Razumijem, vi imate pravo na ovakav prijedlog”, kazao je ministar Raško Konjević.

Dodaje da ima informacije da je Kurti osuđivan za ubistvo u pokušaju.

“Ukoliko moja informacija nije tačna, duboko se izvinjavam kandidatu i vama. Ukoliko jeste, zamolio bih da zastanemo”, kazao je Konjević, dodajući da se radi se o specifičnom mjestu, te da bi o tome trebalo da imaju informaciju kada odlučuju.

Abazović je istakao da prema njegovim informacijama ničega nema u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija.

“To je jedino relevatno”, istakao je Abazović, dodajući da Crnoj Gori treba ovakav profil ličnosti – kao kontrolor za ANB.