Politika

UGOVOR SA SPC: FORMIRA SE EKSPERTSKI TIM ZA PROVJERU

Autor Kristina Mitrović Izvor Standard

Vlada je počela proceduru formiranja komisije koja, kako su se 19. jula dogovorili predsjednik države Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović, treba da provjeri da li je ugovor sa SPC koji je Vlada nedavno usvojila u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Pozivi za članstvo upućeni su, na prijedlog Abazovića – advokatu koji je bio dio pravnog tima Crkve Srbije Veliboru Markoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu pravde Bojanu Božoviću, te magistru prava i asistentu na Univerzitetu Donja Gorica Andreju Bracanoviću. Na Đukanovićev prijedlog pozvani su dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Mugoša.

“Predsjednik je svoj prijedlog vezao za referentne institucije i predstavnike civilnog sektora sa kompetencijama za pravna pitanja”, prenosi Standard.

I direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević potvrdila je informaciju za Standard.

“Pozvao me je predsjednik Đukanović da učestvujem u radu stručnog tima koji bi preispitao usaglašenost ugovora sa pravnim poretkom CG. Rekla sam da ću učestvovati, naravno, ako postoji mogućnost da se zaključak Vlade o usvajanju onakve verzije ugovora izmijeni”, rekla je Gorjan – Prelević.

Podsjećamo, Ugovor sa SPC usvojen je na sjednici Vlade 8. jula glasovima većine ministara, a nakon razgovora Đukanovića i Abazovića donijeta je odluka da se izvrši provjera istog.