Politika

DRŽAVNA IZBORNA KOMISIJA USVOJILA OBRASCE ZA PRENOŠENJE PRIGOVORA U CILJU UNAPREĐENJA ZAŠTITE BIRAČKOG PRAVA!

Autor Anđela Pešić

Državna izborna komisija DIK je u cilju unapređenja zaštite biračkog prava dopunila Uputstvo o jedinstvenim obrascima za sprovođenje izbornih radnji, saopšteno je iz te institucije.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Naime, kako bi biračima bilo olakšano podnošenje prigovora odnosno zaštita biračkog prava DIK je propisala dva obrasca za podnošenje prigovora i to u vezi radnji koje se odnose kako na rad biračkog odbora, ali i na radnje i odluke izbornih komisija”, kažu u DIK-u.

Na ovaj način, dodaju, birači, ali i drugi zainteresovani subjekti, će moći lakše podnijeti prigovore budući da su obrascima propisani svi potrebni elementi i forma koju prigovor treba da ima.

“DIK je na ovaj način nastavila postupak realizacije preporuka iz Konačnog ODIHR-ovog izvještaja od 2020. godine u kojem se pored ostalog navodi da „treba razmotriti usvajanje proceduralnih smjernica i obrazaca za prigovore.”
Komisija je u prethodnom periodu promijenila više podzakonskih akata u cilju unapređenja izbornog ambijenta u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija koje prate izborni proces”, zaključuju u DIK-u.