Politika

KRIVOKAPIĆ: SDP ĆE FORMALIZOVATI ZAHTJEV ZA SKRAĆENJE MANDATA VLADI

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Socijaldemokratska partija (SDP) će tehnički formalizovati zahtjev za skraćenje mandata Vladi Crne Gore, najavio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

On je kazao da je današnjom potvrdom zapisnika sa prethodne sjednice Vlade, na kojoj je usvojen prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), jasno da je Vlada izgubila kredibilitet.

"Vlada nema povjerenje SDP-a i formalizacija o skraćenju mandata će se desiti, ali je to ono što je u demokratiji osnovno", rekao je Krivokapić novinarima.

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministarkom vanjskih poslova Kosova Donikom Gervale Švarc, ocijenio da Crnoj Gori nije potrebna još jedna vlada Zdravka Krivokapića.

Upitan da li će biti pravnog odgovora SDP-a ukoliko se verifikuje ugovor države sa Srpskom pravoslavnom crkvom, crnogorski šef diplomatije, rekao da je u više navrata upozoravao da će to pitanje skrenuti Crnu Goru sa evropskog puta.

On je kazao da je prije usvajanja odluke upozorio da se Vlada mora vratiti na evropski put.

“Jasno je da se Vlada koja sprovodi i afiirmiše subjetke u anti-evropskoj agendij nije Vlada koja može obezbijedi prioritete iz evropske agende”, ocijenio je Krivokapić.

Kako je dodao, Vlada je izgubila svoj evropski i i ukupni politički identitet.

“Ne treba nam još jedna vlada Zdravka Krivokapića, ne treba nam da potrošimo još divje godine sa vladom kakva je bila 42.”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da, kada se napusti ono što je obećano građanaima, onda je pošteno vratiti mandate i ići na izbore.

Krivokapić je kazao da projekcije o formiranju nove proruske vlade nijesu moguće.

“Mislim da to ne spada u sveru realnosti i mogućnosti. Poslije ovakvog pucanja u nogu, ne vjerujem da će neko sebi pucati u glavu da uđe u tu avanturu. Ne mislim da je ta mogućnost uopšte opcija”, istakao je Krivokapić.

On je zaključio da je uvjeren da će proevropske snage, sa svim manama, ovog puta stvarno dobiti izbore.