Politika

Poruke najviših zvaničnika EU potvrđuju upozorenja CGO-a o hitnosti ukidanja “zlatnih pasoša”

Autor Kristina Radović

Prilikom jučerašnje posjete visokog predstavnika EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, Žozepa Borelja, i evropskog komesara za susjedstvo i proširenja, Olivera Varheljija, Crnoj Gori moglo se čuti mnogo važnih poruka.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Jedna od njih je i ta da Crna Gora mora ukinuti šemu ‘zlatnih pasoša’ tj. Program ekonomskog državljanstva, koji pored brojnih upozorenja iz EU i dalje ostaje na snazi, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje.

“Vlada Dritana Abazovića obećala je, slično prethodnoj koja to nije ispunila, da ovaj Program neće biti produžen po njegovom isteku koji je predviđen za kraj ove godine. Nisu predočeni razlozi zašto se taj program jednostavno ne ukine, umjesto što se čeka njegov istek”, navodi CGO

Idući korak dalje, aktuelna Vlada Crne Gore je na sjednici od 23.juna dodatno pojednostavila uslove u postupku sticanja državljanstva na ovaj način, smanjujući iznos traženih bankarskih garancija sa minimalnih 2,5 na fiksnih jedan milion eura, zbog čega je CGO i javno reagovao.

“Podsjećanja radi, podaci CGO-a govore da je, u skladu sa ovim programom, tokom 2021, kao i prvog mjeseca 2022. godine dato državljanstvo najmanje 291 licu, od čega najveći broj onim licima koja dolaze iz Rusije”, navodi CGO.

Tagovi