Politika

ABAZOVIĆ: GENOCID JE POČINJEN NAD LJUDIMA I NISU GA POČINILE VOJSKE, NEGO POLITIKA!

Autor Anđela Pešić

"Danas, 27 godina nakon toga i dalje na Balkanu i živi duh mržnje, razdora, podjela koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima ali koji se manifestaciju politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica", rekao je Abazović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Delegacija Vlade Crne Gore koju predvodi premijer Dritan Abazović prisustvuje obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Abazović je ovom prilikom poručio da je 11. jula 1995. na ovom mjestu ubijeno čovječanstvo, ali da je Bosna nastavila da živi.

istakao je da prošlost ne možemo da promijenimo, ali da možemo budućnost.

"Na nama je da izaberemo da li želimo da živimo u balkanskoj međi ili da pogledamo istini u oči, da ne negiramo nikoga, da pružimo podršku porodicama žrtava. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, smrti i prevare. Zato treba da mijenjamo stvari, da pogledamo jedni druge u oči, da shvatimo da i dalje ima dosta toga što možemo promijeniti na bolje. Da učimo iz grešaka, a damo šansu pomirenju, pravdi i istini", rekao je Abazović u Potočarima.

On je u ime Vlade uputio naklon svim žrtvama, podršku porodicama i poručio da vjeruje "da samo zajedno možemo da gradimo jednu mnogo ljepsu budućnost".

U crnogorskoj delegaciji su i ministar pravde Marko Kovač, potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova Jovana Marović, ministar javne uprave Maraš Dukaj kao i ministarka kulture Maša Vlaović.

U Potočarima je i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Njegovo ime nije u zvaničnoj Vladinoj platformi koja je usvojena u petak.