Politika

ABAZOVIĆ: TEMELJNI UGOVOR ZA GRAĐANE NIJE ,,TOP PRIORITY", MOŽEMO GA RAZMATRATI I ZA DVA MJESECA

Autor Kristina Radović

Na dnevnom redu su 64 tačke, a 17. tačka je regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama – Predlog ugovora.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, kazao je da tema temeljnog ugovora proizvodi dosta emocija kod građana.

„Govorilo se o falsifikatu i sl. To se sad tretiraju kao dva stava, a ranije su bili samo jedan, što je moglo da uputi na komentare da se jedan dio naše istorije ne može pomenuti... U stavu tri piše: 'Polazeći od činjenice da je Hrišćanska crkva na prоstоru Crne Gоre prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta-misije krоz istorijsko pravоslavnо i crkveno ustrоjstvо оd оsnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije Žičke Arhiepiskopije (1219-1220g.)'. Nigdje se u ovom pasusu ne pominje Srpska pravoslavna crkva (SPC)“, istakao je premijer.

Najveća dilema, kako je rekao, bila je vezana za stavove 3 i 4 u preambuli ugovora.

Premijer je kazao da Temeljni ugovor za građane nije ,,top priority".

Ministar pravde je kazao da u proteklom periodu nije čuo nijednu konkretnu pravnu kritiku na normativni dio teksta.

Ministar pravde Marko Kovač rekao je da je ova verzija Temeljnog ugovora sa SPC u potpunosti u saglasju sa Ustavom i zakonom i u najvećem dijelu u saglasju sa ugovorima koje je država Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Van snage Odluka o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Premijer je rekao da želimo da proces bude transparentan i kada su ranije odluke u pitanju.

Usvojene su odluke o izmjenama Odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za vršenje nadzora nad sprovođenjem Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić objasnio je da je Koordinaciono tijelo formirano, zbog priliva izbjeglioca iz Ukrajine, ali se ukazala potreba da se uključe još neka ministarstva.

Premijer Dritan Abazović na početku sjednice izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea.

Prva tačka dnevnog reda je Usmena informacija o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Sjednica Vlade počela je sa zakašnjenjem od sat i 40 minuta.