Politika

VLADA PRIHVATILA TEKSTOVE PROTOKOLA O PRISTUPANJU ŠVEDSKE I FINSKE NATO - U

Autor Kristina Radović

"Članstvom u NATO-u, Finska i Švedska ojačaće sopstveno područje operativnog djelovanja, a osnažiće se i bezbjednost i sigurnost baltičkog regiona i sjeverne Evrope", saopštili su iz Vlade.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi potpisivanja Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Republike Finske i Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Kraljevine Švedske i prihvatila tekstove protokola o pristupanju.

"U Informaciji se navodi da je pogoršanje bezbjednosne situacije, izazvano invazijom Rusije nad Ukrajinom, dovelo da Finska i Švedska započnu nacionalnu debatu o eventualnim promjenama svojih bezbjednosnih pozicija, a u cilju osiguravanja bezbjednosti, nezavisnosti i suvereniteta svojih država, kao i potrebe da se prodube okviri za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju s Alijansom", saopšteno je iz Vlade.

Članstvom u NATO-u, smatraju u izvršnoj vlasti, Finska i Švedska ojačaće sopstveno područje operativnog djelovanja, a osnažiće se i bezbjednost i sigurnost baltičkog regiona i sjeverne Evrope.

"U skladu sa tim, zaduženo je Ministarstvo vanjskih poslova da, po dobijanju potpisanih protokola o pristupanju, pripremi predloge zakona o potvrđivanju protokola o pristupanju Republike Finske i Kraljevine Švedske i uputi ih Vladi na dalju proceduru", zaključuju iz Vlade.