Politika

KRIVOKAPIĆ: DA NISMO U NATO DANAS BI VIDJELI KAKO NEKA BRATSTVA POSTAJU PARAVOJNE ORGANIZACIJE

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Važno je što premijer Dritan Abazović pošao u Ukrajinu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić komentarišući odjeću premijera i njegovog savjetnika zelene boje prilikom jučerašnje posjete Ukrajini u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Mi smo u savezničkoj liniji i ovo je brutalna agresija”, istakao je Krivokapić odgovarajući na pitanje je li prikladno da odjeća bude u zelenoj boji.

"Sa aktuelnim ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim imao je, kako je rekao, dugu saradnju, kao i da je 2000. godine kod njega lobirao za nezavisnost Crne Gore" , prenosi CdM.

“Imali smo 2011. tvrd razgovor u Podgorici, u martu, i tada je upotrijebio prvi put formulaciju: “Bićete neprijateljska zemlja ako budete u NATO”. Tada je bio vrlo žestok. Sljedeći put sam ga vidio u Kijevu 2014. i tada je bio vrlo prijateljski nastrojen”, naveo je Krivokapić.

Komentarišući to što Lavrovu nedavno nije dozvoljeno da zbog zvanične posjete Srbiji avionom preleti kroz vazdušni prostor Crne Gore rekao je da “oni koji su pošteno prenijeli, pošteno su prenijeli”.

“Rekao sam ako nije zaustavljen Sergej Lavrov, nego avion, na njega se odnose sankcije. Ministar vanjskih poslove Rusije je mogao redovnom linijom, avionom Beograd – Moskva i rekao sam – kao i svi ostali visoki zvaničnici koji idu u Kijev idu vozom. Od Nensi Pelosi, dame u dobrim godinama, preko tri predsjednika najmoćnijih u Evropi plus rumunski predsjednik. Svi su vozom došli. Kad oni mogu u Kijev, može i Sergej Lavrov“, kazao je Krivokapić.

"Govoreći o zamrzavanju imovine ruskih državljana zbog navodnih bliskih veza sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina istakao je da je te mjere sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a da je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) dobilo informacije" , ističe CdM.

Primijetio je, kako je dodao, danas neke greške za koje ne zna jesu li namjera ili slučajne greške, u pogledu administracije, odnosno drugih uprava u ovoj konstelaciji vlasti i podjeli mjesta po dubini.

Istakao je da je u ovom momentu glavni organ za sprovođenje odluke o zamrzavanju imovine Uprava za katastar i državnu imovinu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, prema njegovim riječima, promašio u procjeni – da je ušao u rat u koji nema šanse da se završi onako kako je on zamislio.

“To je priroda autokratije. Skleroza kod autokratije, da se sužava broju ljudi koji razmišljaju”, ocijenio je Krivokapić i dodao da su u Ukrajini krenuli ratni zločini onog tipa koje smo vidjeli na Balkanu" , saopštava CdM.

Za Vladu Zdravka Krivokapića sloboda je, kako je rekao, bila kad nije bilo Crne Gore.

“Za njih je bila sloboda kad se moglo ući u proces obezdržavljenja Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

Ocijenio je, govoreći o imenovanju Sava Kentere za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, “da nismo u NATO ovih pet godina danas bi vidjeli kako bi neka bratstva postala paravojne organizacije, kako bi neka miješanja u unutrašnju politiku Crne Gore postala opasna po mir i bezbjednost”.

“Kentera je dao snažan doprinos preko svoje nevladine organizacije i preko 2BS foruma”, naveo je Krivokapić, govoreći o njegovoj biografiji.

Krivokapić je Vladu nazvao parlamentarnom, s obzirom na to da je u njoj više parlamentarnih partija, i vjeruje da to njoj može biti prednost, a ne mana.

“Ostaćemo još neko vrijeme u partijskoj podjeli, to je problem tranzcije, dok ne budemo imali stabilan sistem”, rekao je Krivokapić.

Govoreći o tome što je bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić smijenila 250 direktora škola u jednom danu ocijenio je da to čine okupacione vlade. Dodao je i da se počasno državljanstvo, koje je Bratić dobila, može uzeti.

Njegova želja je da sa rezultatima “parlamentarna Vlada” traje dvije i po godine.

“To je prije svega ono što EU traži. Ako ne valja, prekosjutra neka je ne bude, smatraću to dobrim za Crnu Goru”, istakao je Krivokapić.

Socijaldemokratska partije, kako je kazao, ne otvara pitanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer to usporava put ka Evropskoj uniji, oko toga su se okupili

“A kako bi se ta pitanja otvorila u uređenom sistemu EU”, naglasio je Krivokapić.

Demokratska partija socijalista je, prema njegovim riječima, bez pravnog osnova upisivala imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Zbog čega ranije nije bilo protesta na Cetinju tim povodom odgovorio je: “Države sazrijevaju”.

Na pitanje kakva nas EU čeka odgovorio je: “Mnogo bolja od nas”.

Govoreći o Otvorenom Balkanu kazao je da se u okviru Vlade moraju naći odgovori, kako bi se došlo do jasnog puta.

“Otvoreni Balkan sigurno nije jasan put”, naveo je Krivokapić.