Politika

ĐUROVIĆ: NOVA PARLAMENTARNA VEĆINA OPREDIJELJENA DA ISTRAJE U REFORMSKIM PROCESIMA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Nova parlamentarna većina snažno je opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima kako bi Crna Gora uspješno okončala proces pristupnih pregovora i postala sljedeća članica Evropske unije (EU), kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ona je, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom, rekla da je snažna politička podrška te države na putu Crne Gore ka EU posebno značajna.

Đurović je, kako je saopšteno iz Skupštine, navela da očekuje da će frekventan dijalog na najvišem nivou doprinijeti realizaciji strateških interesa Crne Gore.

Ona je kazala da postoje velike ambicije i entuzijazam u pogledu ispunjavanja obaveza u poglavljima 23 i 24 i dodala da je uvjerena da će politički akteri dijalogom doći do ključnih imenovanja u pravosuđu.

Đurović je, ističući tradicionalno dobre odnose dvije države, navela da Crna Gora izuzetno cijeni kontinuiranu i dugotrajnu podršku Slovačke koja je iskazana kroz predsjedavanje te države Višegradskom grupom 2019. godine.

Ona je dodala da očekuje da će i naredno predsjedavanje Slovačke tom inicijativom biti plodotvorno za Crnu Goru.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi i o aktuelnom geopolitičkom kontekstu i u tom smislu akcentovana je važnost integracije regiona Zapadnog Balkana u EU.

Đurović je kazala da je snažna podrška evropskih zvaničnika regionu preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta država Zapadnog Balkana.

"Ubrzana evropska perspektiva zasnovana na zaslugama, a posebno za države koje su jasno demonstrirale potpunu usaglašenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, predstavlja jedini odgovor i garant i naše i evropske stabilnosti“, istakla je Đurović.

Korčok je ocijenio da je politička stabilnost naročito važna u procesu pregovaranja i naglasio da Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovaranja, može računati na snažnu podršku Slovačke u procesu pristupanja.

On je pozdravio čvrstu opredijeljenost Crne Gore u pogledu spoljnopolitičke aspiracije, ističući da država treba da nastavi sa reformskim procesima u pogledu jačanja vladavine prava.

“Tokom razgovora, Korčok je pohvalio jasnu opredijeljenost Crne Gore u pogledu agresije Rusije na Ukrajinu”, kaže se u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da dvije države imaju značajne potencijale za produbljivanje ekonomske saradnje.