Politika

ABAZOVIĆ O OTVORENOM BALKANU: IDEMO KAO POSMATRAČI, RAZMOTRIĆEMO ŠTA JE DOBRO ZA ZEMLJU

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Crnogorski premijer Dritan Abazović je, uoči Samita za demokratiju u jugoistočnoj Evropi (SEE DEM), kazao, da je od presudne važnosti da region sarađuje u učlanjenju u EU.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Na tom putu treba da pomažemo jedni drugima. Dugo je region trpio posljedice neodgovornih politika, treba sada da krenemo drugačije”, rekao je Abazović.

Dešavanja u Ukrajini su, kako je istakao, veliki podsjetnik za države Zapadnog Balkana.

“Prošli smo kroz ratove, agresije. Znamo šta znače ratni zločini. Treba da zajednički radimo kako bismo doprinijeli miru. To je naša obaveza”, rekao je Abazović.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da je prihvatljivo sve što vodi većoj regionalnoj saradnji.

“Ono što EU traži od nas je da pošaljemo poruku da možemo oko nečega da se dogovorimo”, kazao je Abazović.

On je rekao da su imena inicijativa nebitna, dodajući da je bolja saradnja, kao i veći fokus na ekonomiji, nešto što je primarno.

“Naš cilj je članstvo u EU. Nikakva zamjena za to nas ne interesuje”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako razumije poruku potpredsjednika Vlade Raška Konjevića da ne može niti smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države, Abazović je kazao da je to “dio taktike i dogovorenih poruka” koje imaju za cilj da pogode razne djelove društva.

On je kazao da takve izjave ne doživljava kao nekolegijalne, dodajući da će na sastanku u Ohridu biti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“Ne idemo u Ohrid da postavljamo člana Otvorenog Balkana. Idemo kao posmatrači, razmotrićemo što je dobro za zemlju, ako se ispostavi da jeste dobro nemam ništa protiv da se priključimo inicijativi”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li će za priključivanje inicijativi Open Balkan tražiti podršku Demokratskog fronta, ako je ne bude imao od svojih koalicionih partnera, Abazović je odgovorio da mu ne treba nikakva posebna podrška.

“Spoljnu politiku vodi vlada. Parlament može da koristi svoje mehanizme koji su legalni i legitimni”, rekao je Abazović.