Politika

Đurović: Učiniti sve da ubistvo Jovanovića bude rasvijetljeno

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Predsjednica crnogorske Skupštine Danijela Đurović apelovala je Vrhovno državno tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca, da učine sve kako bi neljudski čin ubistva Duška Jovanovića što prije bio rasvijetljen.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlasnik i glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović ubijen je na današnji dan prije 18 godina ispred redakcije tog medija.

Đurović je rekla da propušteno vrijeme od tog gnusnog zločina, kao i neadekvatan odgovor institucija, ostaju bolna opomena Crnoj Gori da, u cilju demokratizacije društva, taj i slični nemili događaji moraju imati suštinski i konačan sudski epilog.

"Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, apelujem na nadležne institucije - Vrhovno državno tužilaštvo i novog Glavnog specijalnog tužioca, da učine sve kako bi se ovaj neljudski čin što prije rasvijetlio i kako bi bili kažnjeni oni koji su oduzeli život Dušku Jovanoviću", navela je Đurović.

Ona smatra da je jasno da bez adekvatnog razrješenja tog slučaja ne može biti ni istinske slobode medija i novinara u Crnoj Gori i da samim tim neće moći biti ostvaren vidljiv napredak u uspostavljanju vladavine prava, što je jedan od zahtjeva evropskih partnera i obaveza i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

Đurović je ocijenila da samo suštinskim i odlučnim djelovanjem na zaštiti i pružanju sigurnosti novinarima i medijima, Crna Gora može smanjiti napade kojima su oni i danas izloženi.

Ona je podsjetila da je Skupština u decembru prošle godine usvojila izmjene Krivičnog zakonika kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara, i to smatram velikim napretkom u regulisanju i poboljšanju njihovog statusa.

Đurović je kazala da vjeruje da su te izmjene prvi važan korak koji će doprinijeti jačanju bezbjednosti novinara, kao i smanjivanju autocenzure koja se često dešava kao posljedica nesigurnog ambijenta za rad medijskih poslenika.

"Put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i život. Nema slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok se ne procesuiraju svi odgovorni", smatra Đurović.

Ona je rekla da se bez tih preduslova ni Crna Gora neće moći dalje izgrađivati kao demokratsko društvo, niti će moći da napravi potrebne iskorake u procesu evropskih integracija.

"Cijelo crnogorsko društvo ima obavezu da radi na stvaranju odgovorne i bezbjedne države, u kojoj ćemo se svi osjećati slobodno", poručila je Đurović.