Politika

KONJEVIĆ: NE ŠALJEMO DODATNE SNAGE U NATO MISIJE!

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Ministar odbrane, Raško Konjević saopštio je za RTCG da predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost ne znači da će Vojska Crne Gore slati dodatne snage u NATO misije, već da se radi o promjeni nadležnosti nad vojnicima koji se već nalaze u Letoniji u okviru Alijanse.

Izvor: Vlada Crne Gore

Podsjećamo, Savjet je juče dostavio Skupštini Predlog odluke o upućivanju do 20 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza radi odgovora na krize.

"Upotreba pripadnika iz ove odluke vrši se u skladu sa planovima odbrane Alijanse, a na osnovu odluka Sjevernoatlantskog savjeta", piše u obrazloženju Savjeta.

Konjević je za TVCG pojasnio da se radi o predlogu koji treba da se raspravlja na skupštini koja će odličiti o promjeni nadležnosti u slučaju vojnika koji su već u Letoniji u sastavu Sjevernoatlantskih snaga za odgovor na krize.

"Savjet je morao potvrditi odluku da se naši vojnici koji se nalaze tamo stave pod komandu NATO kao i svi drugi vojnici koji se tamo nalaze. To je naša međunarodna obaveza", kazao je Konjević za RTCG.

Konjević je dodao da se nije još razgovaralo o prijemu Švedske i Finske u NATO, ali da očekuje da će stav državnog vrha biti da se podrži pridruživanje te dvije države Alijansi.

Upitan kakvo je stanje zatekao u Ministarstvu, Konjević je rekao da vjeruje da će u narednom periodu uspjeti da se unaprijede neke stvari i dati mogućnost za unaprjeđenje sistema.

"Bez želje da se sad dolazak jednog ili drugog ministra znači pretumbavanje sistema. Ministri dolaze, institucije ostaju. Ali ćemo pogledati što to možemo raditi bolje u narednom periodu shodno ciljevima koji su definisani i oabvezama koje su pred nama", kaže Konjević za RTCG.

Ministar je rekao da je povjerenje u sudstvo trenutno uzdrmano, ali da sa druge strane može povećati povjerenje u tužilaštvo.

"Koje je prikupilo nadam se određene dokaze da krenee u ovu vrstu procesa. Kao društvo ćemo u narednom periodu, bez obzira ko je na vlasti, raditi na principu jednakosti pred zakonom", rekao je Konjević komentarišući slučaj bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice i predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića.

On smatra da u posljednjih hapšenjima i formiranjem nove Vlade, ne postoji korelacija, buduči da je riječ o složenim predmetima za koje je potrebno duže vrijeme.

"Sa tim ima veze onaj ko je nadležan, Državno i Specijalno tužilaštvo. Novi tužilac je sigurno dao neki novi impuls u radu institucije – ocjenjuje on i dodaje da posljednja hapšenja jesu pokazala slabosti sistema, ali i njegove snage", navodi Konjević za TVCG.

Konjević smatra da je ključni zadatak nove vlade da obezbijedi politički dijalog koji bi uspio da nas dovede do deblokade procesa EU.

"Vlada Zdravka Krivokapića nije uradila ništa na tom polju i godinu dana smo zaglavljeni u procesu bez dijaloga koji bi doveo do rješavanja nekih ključnih stvari", naveo je Konjević za RTCG.