Politika

BOGDANOVIĆ: ROK ZA PREDAJU LISTA ZA IZBORE 23.OKTOBRA ISTEKAO JE U PONOĆ!

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik države Milo Đukanović nije donio odluke o stavljanju van snage odluka o raspisivanju izbora, već ih je samo izmijenio u dijelu datuma održavanja izbora, pa je jasno da se izborne radnje samo pauziraju, a ne poništavaju, saopšteno je uz Demokratske Crne Gore.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Poslanik te partije Boris Bogdanović rekao je da je početak pauziranja izbornih radnji trenutak donošenja odluke Opštinske izborne komisije (OIK) o prekidu, odnosno pauziranju izbornih radnji, a ne trenutak donošenja odluke o promjeni datuma izbora od predsjednika države.

Kako je kazao, u opštinama u kojima OIK nije u utorak održao sjednicu i donio odluku o prekidu, odnosno pauziranju izbornih radnji, a u kojima su izbori bili raspisani za 5. jun, naknadno nije moguće predati izborne liste, jer je rok za njihovu predaju istekao sinoć u ponoć.

Možda ce vas zanimati

Prema riječima Bogdanovića, oni koji nijesu predlali izborne liste sinoć do ponoći, ne mogu učestvovati na izborima 23. oktobra.

"Jer zbog pravne hajdučije parlamentarne većine i činjenice da je tek u utorak Đukanović izmijenio odluke, OIK Budva, Plužine i Žabljak nijesu pauizirali izborne radnje, čime su rokovi za predaju izbornih lista istekli”, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je jedino OIK Tivat uspio da donose odluku o pauiziranju izbornih radnji i time ostavio mogućnost ostalim političkim subjektima i grupama građana, koji to žele, da u oktobru tokom jednog dana predaju izborne liste.

“Imali smo istu situaciju u Tivtu prije dvije godine, kada nama i mnogim drugim političkim subjektima nije dozvoljeno da učestvujemo na odloženim lokalnim izborima 30. avgusta, već smo upućeni na odluku OIK o prekidu (pauziranju) svih izbornih radnji”, navodi se u saopštenju Bogdanovića.

Radi se, kako je naveo, o istovjetnoj pravnoj situaciji, tako da nema apsolutno bilo kakve dileme.

“Imajući u vidu da su svi rokovi za predaju izbornih lista u Budvi, Plužinama i Žabljaku istekli sinoć u ponoć, OIK u tim gradovima više ne može pauzirati izborne radnje za predaju izbornih lista”, rekao je Bogdanović.