Politika

BEZ DOGOVORA NA KOLEGIJUMU, RADUNOVIĆ: OBRATIĆEMO SE VENECIJANSKOJ KOMISIJI I PODNIJETI USTAVNU ŽALBU

Autor Alen Kasmić

Poslanici Skupštine Crne Gore danas će se ponovo izjasniti o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je predsjednik Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje, a kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Prije tri dana poslanici su usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30.oktobra. Predsjednik države Milo Đukanović vratio je dopune Zakona na ponovno odlučivanje navodeći da bi potvrda tog akta mogla da otvori više bitnih pravnih pitanja, odnosno, nedoumica.

Radunović: Ovo je nevažeća sjednica

Poslanik DF-a Slaven Radunović ističe da je ovo nevažeća sjednica.

"Ovo je nevažeća sjednica, moliom vas da prekinete ovo što ste počeli i sazovete kolegijum kako bi vratili stvari u legne tokove. Morate da zakočite, imate crveno, molim vas da ne ulazite dublje u problem i da probamo da ga razriješimo u skladu sa procedurom. Ako ste napravili grešku, izađite na izbore u ova četiri grada, a ostale gradove možete da odložite kako ste zamislili - rekao je Radunović", kazao je Radunović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović ističe da je predsjednica Skupštine Danijela Đurović sjednicu sazvala na nezabilježen način, te je prekršila poslovnik po više osnova.
Boris Bogdanović

"Vi ste suspendovali poslovnik, tek ste počeli da radite, imamo rušenje demokratije radi demokratije. Dajte pauzu, hitno sazovite kolegijum predsjednika", poručio je Bogdanović.

Njegov partijski kolega Vladimir Martinović pitao je Danijelu Đurović zašto je zakazala sjednicu bez poslovničkih utemeljena.

"I na taj način dozvoljavate da vas Đukanović u pravnom i svakom smilslu šamara. Objasnite građanima zašto 'siluje' ustav i zakon", poručuje je Martinović.

Đurović: Poslovnik je ispoštovan, iako neke kolege ne žele da se sjete

Predsjednica Skupštine, Danijela Đurović kazala je da su članovi kolegijuma na sjednici koja je bila 5. maja rečeno da se očekuje da će zakon biti vraćen i ukoliko se to desi da će sjednica Skupštine biti u ponedjeljak.

"Rečeno je i u koliko časova iz razloga što postoje protokolarne obaveze na koje kasnimo. Poslovnik je ispoštovan iako neke kolege ne žele da se sjete, da li su čuli...", kazala je Đurović.

Radunović je rekao da se ta sjednica odnosila na drugu stvar.

"Za ovu stvar moraju da se ispune formalnosti. Poslovnik je formalno prekršen i kad je sazvana sjednica na kojoj ste izabrani vi i vlada. Ovdje je u pitanju suština, jer zakon tad nije vraćen. Ovo je priznanje. Vidim da ćete vi ovo da završite do kraja, ali mi je nevjerovatno da je ovako kratko trebalo da vas oko vrata uhvati DPS anakonda - kazao je poslanik Demokratskog fronta i pitao Đurović "kako će ikad više u životu da se pozove na poslovnik".

Predrag Bulatović (DF) kazao je da ovo nije plenarno zasijedanje skupštine.

"Možda ste neka mogli da podvedete pod poslovničke norme. Ovo ne možete. Čuo sam da je bio dogovor na kolegijumu da se dogovorilo što će biti u ponedjeljak. Nakon Đukanovićevog odbijanja morao se održati kolegijum. Hajde da izađemo iz spirale kršenja zakona i ustavnosti. Sam Đukanović je rekao da se ugrožava ustavnost i zakonitost", rekao je Bulatović.

Bez dogovora nakon višečasovne pauze

Nakon njegovog izlaganja predsjednica Đurović je dala pauzu za održavanje kolegijuma na kome ni poslije više sati nije postignut dogovor.

Radunović je rekao da im nije prihvaćena argumentacija.

"Vladajuća većina je odlučila da izvrši pravno nasilje. Podnijećemo ustavnu žalbu na zakon kao i svaki akt koji bude proizišao iz ovog zakona uz traženje mjera privremene zabrane. Obavijestićemo i Venecijansku komisiju i druge adrese koje mogu biti zainteresovane za ovaj odnos većine prema pravo. pozivam i sve snage koje žele da se odupru na jedinstven odgovor. DF je spreman i za proteste i pravnu borbu, ali je bitno da odgovor bude ispred svih, jer će odvojeno biti slab", rekao je Radunović.

Nakon njegovog izlaganja poslanici Demokratskog fronta napustili su skupštinsku salu.

Predsjednica Skupštine, Danijela Đurović ponovila je da je uvjerena da je u potpunosti ispoštovala poslovnik.

"Potpuno sam mirne savjesti za sva preispiutivanja i to pozdravljam", kazala je Đurović. Poslanici su nakon toga glasali o povredi poslanika, a parlamentarna većina je konstatovala da nije došlo do kršenja skupštinskog akta.