Uživo

IZABRANA 43. VLADA CRNE GORE!

Crnogorski parlament danas bi, na sjednici na Cetinju, trebalo da izabere novu vladu i predsjednika Skupštine.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Sjednicu su sazvali 46 poslanika koalicije Crno na bijelo, Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Najavljeno je da sjednici neće prisustvovati poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Ranije predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je smijenjen 7. februara , a potpredsjednik i predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić podnio je ostavku 20. aprila.

U obrazloženju za sazivanje sjednice, 46 poslanika navode da je Bulajić u kontinuitetu odbijao da zakaže sjednicu, navodeći da će to učiniti kada dode do dogovora parlamentarne vecine oko izbora nove vlade.

“Ovakav čin doveo je do blokade parlamenta, kršenja Ustava Crne Gore i Poslovnika Skupstine”, navodi se u zahtjevu i ističe da Ustav ima najveću, nadzakonsku pravnu snagu.

“Zbog toga sa Ustavom moraju biti usklađeni zakoni i svi ostali pravni propisi u okviru pravnog sistema, kao i postupci svih državnih i organa koji obavljaju javna ovlašćenja”, navode poslanici koju su zakazali sjednicu.

Podsjeća se da je Bulajić podnio ostavku 20. aprila na mjesto potpredsjednika Skupštine, čime je prestala njegova uloga predsjedavajućeg.

“Zato obavještavamo o namjeri da 46 poslanika u Skupštini, saglasno opštem pravnom načelu "Ko može više može i manje" preuzimamo nadležnosti predsjedavajućeg Skupštine radi njene deblokade i omogućavanja ostvarivanja njene ustavne funkcije”, kaže se u obrazloženju za sazivanje sjednice.

Mandatar Dritan Abazović u nedjelju je dostavio ekspoze Skupštini, naglašavajući da je Crnoj Gori potrebna politička i društvena stabilnost, a svi članovi nove vlade dužni su da se bave budućnošcu države, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

On je naglasio da će vladavina prava i ekonomski razvoj biti dva ključna stuba nove vlade.

“Oni nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine i afirmacija djece i mladih”, kazao je Abazović.

On je najavio da će nova vlada imati 18 ministarstava, od kojih će četiri resorna ministra biti i potpredsjednici i dva ministra bez portfelja.

Poslanici bi danas trebalo da izaberu novog predsjednika Skupštine, a za tu funkciju je predložena Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije.

Na dnevnom redu sjednice na Cetinju su i predložene izmjene zakona o akcizama i porezu na dodatnu vrijednost i Predlog zakona o privrmenim mjerama za ograničavanje cjena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi.

20:03

Poslanici su izglasali novu, 43. Vladu Crne Gore

Glasalo je 48 poslanika, od kojih je 45 bilo za, a tri poslanika SD-a protiv

20:01

U toku je glasanje

19:43

Abazović: Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke

"Apostrofiralo se više stvari. Bio sam potpredsjednik 42. Vlade i ponosan sam na sve što sam radio u prethodnih godinu i po. I ponovio bih većinu svojih poteza, da sam u situaciji. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke". Kazao je da je 30. avgust 2020. vrlo značajan datum u istoriji, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk. "Kako smo smijenili prethodnu, nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. vladu". Istakao je da je eskpertska vlada pokazala neke rezultate, ali i slabosti, prije svega u odnosu prema parlamentu.

19:41

Završena su izlaganja i rasprave, mandatar Abazović ima završnu riječ

19:40

Brajović: Ne osjećam nelagodu što će poslanici SD-a biti protiv izbora ove vlade

Ivan Brajović rekao je da je dobro da se postiže veća saglasnost, sa 41 se došlo do 46. "Moglo se i do 49, ali mogli bi dosta da razglabamo oko toga zašto nije". Rekao je da ne osjeća nikakvu nelagodu što će tri poslanika SD-a biti protiv izbora ove vlade.

19:20

Popović: Vjerujem da će ova Vlada donijeti više od prethodne

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović izjavio je da će njegova partija podržati ovu Vladu. “Teška odluka koju je LP donijela, iznuđeno rješenje u ovim oklonostima, ali vjerujem da će donijeti više od prethodne, što nije teško”, rekao je.

19:18

Pavićević: Ova Vlada teži stabilnosti i pravdi

“Ova Vlada neće biti manekensko-statična. Ona teži stabilnosti i pravdi”, poručio je poslanik Srđa Pavićević.

18:59

Mugoša: Ovo nije vlada pomirenja, nego "podmirenja"

Poslanik SD-a Boris Mugoša izjavio je da je ovo najglomaznija vlada od obnove nezavisnosti, sa najmanjim rokom trajanja. “Ovo nije vlada pomirenja, no vlada podmirenja, jer su se svi podmirili. Dobro je što mi nismo ušli u Vladu, bog zna koliko bi ministarstava bilo”. Istakao je da nikada više foliranja, licemjerstva i dvoličnosti nije vidio no tokom pregovora o formiranju manjinske vlade.

18:48

Nikolić: Nećemo dozvoliti da ova vlada bude gora od vlade Zdravka Krivokapića

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić izjavio je da je današnja sjednica na Cetinju potvrda da se nismo proslavili promjenama od 30. avgusta 2020. "Vlada koja bude danas izabarana moraće da se pozabavi onima koji su izdali naloge da se šteta prema Crnoj Gori u prethodnom periodu napravi”, poručio je Nikolić. Ističe da je u ovom trenutku manjinska vlada jedino moguće rješenje izvršne vlasti.

18:45

Genci Nimanbegu je izjavio da je nova vlada dogovorena kao rezultat poraza koncepta ekspertske vlade, koja je bila eksperiment koji je pojačao protivurječnosti. "To što se danas odvija na javnoj sceni je posljedica toga što je prethodna vlada bila sastavljena pri, ili u vjerskim objektima", rekao je u svom izlaganju.

18:25

Konatar: Nemamo vremena da čekamo

Miloš Konatar je izjavio da se danas bira nova evropska vlada i da ne rade to jer lako, "već jer su spremni da preuzmu odgovornost i jer je to ispravno". Istakao je da vjeruje u dobre, vrijedne i poštene ljude "kojih ima u svim partijama i ti ljudi konačno moraju početi sarađivati za dobro građana Crne Gore".

"Ostanemo li podijeljeni, onda nam ništa ne valja posao. Jer mi nemamo vremena da čekamo, jer Crna Gora mora da ide naprijed, da zakorači u evropsku budućnost".

18:04

Vuksanović Stanković: Prethodna vlada radila protiv svoje države

Draginja Vuksanović Stanković izjavila je da je u posljednje dvije godine Crna Gora imala klero-nacionalističku vladu "koja je u potpunosti razorila crnogorske instutucije i radila protiv svoje države".

"Slobodno možemo da je nazovemo izdajničkom vladom", kazala je Vuksanović Stanković.

Od Abazovića je zatražila da se procesuiraju svi koji su radili protiv države, počev od odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića.

17:46

Ibrahimović: Moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore

Poslanik Ervin Ibrahimović (BS) rekao je da su danas sa Cetinja poslali poruku da mogu da se dogovaraju i da prave uspješnu priču u Crnoj Gori.

"Moramo vratiti vjeru u budućnost Crne Gore i vjeru građanima da u Crnoj Gori može da se živi i da Crna Gora može da bude moderna razvijena država. Za sve je to potrebno da radimo na ekonomsko-socijalnim programima, regionalnom razvoju, evropskom putu i smanjivanju tenzija"

17:34

Ivanović: Podržavam ova vaša dva stuba, pravo i ekonomiju

Dragan Ivanović iz SNP-a rekao je Abazoviću da je pred njim veliki zadatak.

"Podržavam ova vaša dva stuba, očito ste boraveći u prethodnoj vladi, shvatili da sedam stubova i nije neka garancija stabilnosti, čvrstoće i kvaliteta. Zato ova dva stuba kazuju mnogo, svima su nam puna usta pravne države, a nijesmo svjedoci da je zaživjela, ali treba da zaživi. Drugi stub, ekonomija, je mnogo važna i bitna za građane koji su umorni od čekanja da bolje žive".

Izjavio je da je saglasan sa prioritetima koje je Abazović naveo u ekspozeu, kao i da nova vlada već sjutra na sjednici treba da radi na njima.

17:24

Šehović: SD će glasati protiv nove vlade

Damir Šehović (SD) poručio je da neće zarad funkcija žmuriti na ono što su svi zajedno kritikovali u Krivokapićevoj Vladi i zarad brojnih fotelja koje su im nuđene neće baciti pod noge partijsko i državno dostojanstvo.

"Nijesmo rušili Krivokapićevu Vladu, da bismo dobilo SNP-ovu".

Dodao je da se u SD-u plaše da se ovakvoj vladi više raduje "jedna susjedna država", nego građani Crne Gore.

Dodao je da Aleksandar Vučić ima veći uticaj na ovu vladu nego na Krivokapićevu, jer će u novoj vladi biti šest ministara SNP-a.

Zbog toga, kako kaže, sumnja da mandatar ima skrivenu agendu, jer je najvažnija ministarska mjesta dao partiji čiji predsjednik ide na konsultacije u Beograd.

Kazao je da će SD glasati protiv nove vlade, ali se nada da će se u još kraćem roku, nego što je predviđeno da traje ova vlada, doći do evropske većine koja neće robovati retrogradnom sistemu vrijednosti.

17:07

Eraković: Crna Gora je pred izborom nove vlade uz podršku naše partije

Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora pred izborom nove vlade, manjinske, uz podršku njegove partije.

"Svoje stranačke interese DPS je ostavio po strani, a to očekujemo i od drugih...Završićemo naše unutrašnje reforme, iz naučenih grešaka. Izborom nove vlade neće poteći med i mlijeko i trajaće borba između dva cilja – evropske i građanske Crne Gore i one koja bi bila nečija provincija 'nebitni dio nečijeg svijeta", rekao je Eraković i dodao da je ogromna većina iz nove vlasti vraćala dugove crkve i vodila se interesima druge države.

Istakao je da manjinska vlada nije najbolji izbor, ali da su željeli da prekinu agoniju.

"Mi, međutim ne zatvaramo oči pred realnošću, razumijemo da su građani 2020. saopštili da ne žele da DPS ne vodi vladu. Prihvatili smo to i priznale rezultati i ponašali se kao odgovorna opozicija".

Eraković je istakao da je zemlja u blokadi i na koljenima - geostrateški i institucionalno.

“Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020”.

Pourčio je da će DPS biti najjači vjetar u jedra promjeni koja je nužna i "ko god da drži kormilo, zavisiće od snage našeg vjetra".

Kazao je i da će "kormilo u njihove ruke doći najkasnije za godinu".

16:47

Nova vlada će imati 4 potpredsjednika/ce

Nova vlada će imati četiri potpredsjednika/ce koji su ujedno i resorni ministri odnosno ministarke.

Vlada će imati 18 ministarstava: Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo evropskih poslova, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo sporta i mladih, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo nauke i informacionog društva.

Vlada će imati i dva ministra bez portfelja.

Abazović je pročitao sastav buduće vlade.

Potpredsjednica vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova biće Jovana Marović (GP URA), potpredsjednik za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković (SNP), potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević (SDP), a potpredsjednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS).

Za ministra pravde predložen je Marko Kovač (SNP), ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić (GP URA), ministra finansija Aleksandar Damjanović (SNP), ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (GP URA).

Za ministra sporta i mladih predložen je Vasilije Lalošević (SNP), ministra javne uprave, Maraš Dukaj (Albanska lista), ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS), ministra prosvjete Miomir Vojinović (SNP), ministra zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarku kulture i medija Maša Vlaović (nestranaka ličnost) ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović (GP URA), ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka (koalicija Jednoglasno), ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović (nestranačka ličnost).

Za ministre bez portfelja predloženi su Zoran Miljanić (CIVIS) i Adrijan Vuksanović (HGI).

16:00

Abazović objašnjava program rada Vlade

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija djece i mladih.

Takođe navodi da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.

“Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali".

Abazović je naveo i normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

Podsjeća da je agresija Rusije na Ukrajinu, koju je prethodna Vlada već osudila i obavezala se na postovanje EU sankcija Rusiji, izazvala je burna geopolitička kretanja. Uprkos tim izazovima i generisanju novih kriza, otvorene su nove perspektive za Crnu Goru.

15:37

Đurović: Uvjerena sam da ćemo zajedno smoći snage da prevaziđemo podjele

Đurović je nakon izbora rekla da joj je ukazana velika čast što je kao još jedna žena nakon dvije decenije na ovoj poziciji.
Kazala je da je uvjerena da će svi zajedno smoći snage da prevaziđu podjele duboko ukorijenjene u društvu.

Đurović je poručila da je vrijeme da Crna Gora ponovo počne da trči ka članstvu u EU, jer je previše izgubljenog vremena i propuštenih šansi.

"Na tom putu moramo raditi zajedno i vlast i opozicija, jer smo ovdje svi predstavnici građana. Ne dozvolimo da nam ovaj period bude predizborna trka i partijska borba, već smognimo snage da svi, u interesu ukupnog društva, nađemo zajednički jezik kompromisa i pomirenja. U tom pravcu sam spremna da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se čuti glas svih podjednako".

Prioritetni pravci djelovanja Skupštine tokom njenog mandata biti politička stabilnost, jačanje institucija i ekonomski razvoj.

Navela je i da je obnova regionalnih odnosa jedan od priroriteta u djelovanju, kao i usvajanje zakona o Skupštini, Vladi, porijeklu imovine, popisu i izmjene izbornog zakonodavstva.

15:00

Daniju Đurović je na tajnom glasanju podržalo 45 poslanika, dok su tri bila protiv.

14:26

TAJNO GLASANJE

Poslanici tajno glasaju za izbor predsjednika Skupštine. Predsjedavajući Ervin Ibrahimović dao je pauzu od 20 minuta, kako bi komisija sačinila izvještaj o rezultatima glasanja.

14:16

PAUNOVIĆ: Iznenađena sam stavovima SD-a

Milosava Paunović (SNP) je u završnoj riječi istakla da je iznenađena kvalifikacijama na račun SNP-a, posebno iz SD-a, od kojih nije navikla na ovakve govore.

Ona je poručila da ovakve diskusije ne vode pomirenju.

"Razlog zbog kojeg nijesmo smatrali da ste dio tima jesu vaše biografije i postupci koji se vode protiv vas, na nacionalna osnova. Đurović je srpkinja iz Crne Gore, vjeruje u SPC i tamo se Bogu moli i to je njeno legitimno pravo. Pokazuje se da smo u pravu kada smo smatrali da vi (SD) ne možete biti dio tima proevropske vlade koja bi trebalo da donese pomirenju", kaza je.

Izvor: Printscreen



Mugoša je poručio da SNP mora da se pomiri s nekim stvarima i ne mogu graditi pomirenje na negiranju nečije pripadnosti.

14:08

BRAJOVIĆ: Ne mogu podržati Đurović zbog stavova SNP-a

"Moramo da se zapitamo kakva je to kombinatorika i šta stoji iza toga, jer je prethodnu vladu srušilo 40 poslanika opozicije, koji su pružili nadu građanima da postoji jedinstveni blok i četiri poslanika koalicije CnB. Normalno je bilo da prihvatimo pet poslanika SNP-a objeručke, ali da dođu na naše vrijednosne pozicije, a ne da budu neko ko uslovljava".

SNP, kako je naveo, nikada nije osudio agresiju na Ukrajinu, niti su poslanici te partije podržali Rezoluciju o Srebrenici.

Izvor: Printscreen

14:00

NIMANBEGU: Drago mi je što je SNP predložio Danijelu Đurović

"Želim Vam da jedan od prvih dokumenata kojeg ćete potpisati kao predsjednica ovog doma, bude izmijenjeni Zakon o morskom dobru, koji će ojačati nadležnosti opština. Tu imam malu skepsu, Vaša partija uvijek teži ka centralizacija, dok mi težimo ka decentralizaciji vlasti, pa ćemo vidjeti kakav će biti dogovor o ovom zakonu".

13:51

KONJEVIĆ: LAKŠE MI JE SA SNP-om, NEGO SA FRONTOM!

Poslanik SDP-a Raško Konjević naveo je da ne vjeruje da će Đurović blokirati rad Savjeta za odbranu i bezbjednost, jer će, kako dodaje nakon toga biti smijenjena.

Kaže da je alternativa manjinskoj Vladi bila da se pravi tehnička vlada sa DF-om, a druga da se ide na izbore sa vladom Zdravka Krivokapića.

“Politika je kompromis i dijalog”, poručio je Konjević. Kaže i da bi više volio da je neko iz SD-a predsjednik parlamenta, ali kako dodaje, to nije bilo moguće.

“Možda je najteže sada DPS-u i SNP-u što su se nakon 20-ak godina ponovo “spojili”, ali i to je politika”, naveo je Konjević.

Kaže i da se na na taj način postiže potreba građana Crne Gore da više nemaju Vladu Zdravka Krivokapića.

“Lakše mi je, bez obzira na more neslaganja glasati za gospođu Đurović, nego napraviti tehničku vladu sa DF-om. Nijesam zadovoljan, ali ovo je mjera dogovora i kompromisa”, poručio je Konjević.

Izvor: Printscreen

13:49

BS: Pred novim rukovodstvom Skupštine brojni su izazovi

Poslanik BS Amer Smailović kazao je da predlog da žena bude na čelu Skupštine vidi kao iskorak.

“Podržaćemo predlog da poslanica Đurović bude predsjednica Skupštine, na taj način želimo da podržimo izgradnju mostova povjerenja”, naveo je Smailović.

Pred novim rukovodstvom Skupštine, su kako kaže, broni su izazovi, a jedan od njih je da se dođe do približavanja političkih stavova i na taj način smanje tenzije u društvu i nađe, kako je dodao, konsenzus oko najvažnijih pitanja.

13:29

MUGOŠA: Radimo istorijske stvari, ali na pogrešan način

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je i da je predlog da Danijela Đurović bude predsjednica Skupštine nije adekvatan.

Naveo je i da se SD istinski godinu i po borio za vrijednosti, a ne za funkcije. Sada kaže partija, koja je prije dva i po mjeseca glasala protiv smjene predsjednika parlamenta i, kako je dodao, suprotno od onih koji su sada vlast.

“Sada predstavnik te partije treba da bude predsjednik Skupštine... Stvarno radimo istorijske stvari, ali bojim se na pogrešan način”, poručio je Mugoša.

Za Mugošu je sporno i to što je Đurović iz SNP-a partije koja nije podržavala pristupanje Crne Gore NATO-u, a podsjeća da će Đurović, kao predsjednica Skupštine, biti i članica Savjeta za bezbjednost i odbranu.

“Meni nije problem SNP svaka čast njima, pet poslanika, šest ministara, potpredsjednika vlade i predsjednika Skupštine...Ali ne mogu oni sami to da izglasaju”, poručio je Mugoša.

Izvor: Printscreen , youtube

13:29

JELUŠIĆ: Žena nema više, samo tamo gdje se vlada

Poslanica GP URE Božena Jelušić navela je da sigurna da će Đurović biti prava mjesta za poziciju predsjednice Skupštine.

Podsjetila je da su na zidu Skupštine u Podgoric slike svih bivših predsjednika parlamenta.

"Tu je 29 muškaraca i samo jedna žena – Vesna Perović iz Liberalnog saveza koja je 2001. izabrana za prvu i do danas jedinu predsjednicu crnogorskog parlamenta. Od tada je prošla 21 godina i danas imamo priliku da na tom zidu još jednom poremetio tvrdu patrijarhalnu matricu koji govori da javni prostor pripada samo muškarcima", navela je Jelušić.

Kaže i da će ipak, u budućoj Vladi biti malo žena, ikao je GP URA predložio 50 odsto žena na pozicije u Vladi.

“I to treba da bude mjera. Žena nema više, samo tamo gdje se vlada”, poručila je Jelušić.



Izvor: Printscreen

13:00

ŽIVKOVIĆ: ISTORIJSKI DAN

"Danas sa Cetinja krećemo u deblokadu institucija i postizanje šireg konsenzusa", poručio je poslanik DPS-a Danijel Živković. Kazao je da ipak današnji dan ne smatra istorijskim.

Naveo je i da je DPS u prethodnom periodu omogućio mirnu tranziciju vlasti, ali da smo nakon godinu i po svjedoci potpune blokade institucija.

"Čeka nas ozbiljan posao, nije lako ostvariti dijalog, ali to je naša odgovornost. Ne treba niko da likuje, neophodno je da kao ozbiljni ljudi pošaljemo poruku a to je da svi javni funkcioneri moraju poštovati slovo Ustava i moraju voditi računa o nacionalnim interesima i građanima. Vjerujem da će parlament nastaviti da bude transparentna institucija. Građani ne smiju da zaborave sve ono što se dešavalo pije 30. avgusta, priče da će DPS nestati sa političke scene. Bićemo tu zbog stabilnosti Crne Gore", poručio je Živković.

"Vratićemo se u punom kapacitetu za veoma kratak vremenski period na pozicije društveno-političkog odlučivanja, mnogo više nego što je to danas. Ne zbog vlasti i privilegija, nego zbog intresa Crne Gore", naveo Živković.

Izvor: Printscreen

12:47

DANIJELA ĐUROVIĆ PREDLOŽENA ZA PREDSJEDNICU SKUPŠTINE

Danijela Đurović iz SNP-a predložena je za predjsjednicu Skupštine.

Rođena je u Kotoru, a osnovnu i dio srednje škole završila je u Herceg Novom, a maturirala je u gradu Peoria, država llinios, SAD.

Zvanje diplomirane inženjerke menadžmenta stekla je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, odsjek biologija i stekla zvanje magistra ekologije i zaštite životne sredine.

Radno iskustvo počela je u firmi „Generalmarket" d.o.o. Beograd, radila je u „Čistoća" d.o.o. Herceg Novi na poslovima strateškog razvoja i unapredjenja sistema kvaliteta menadžmenta, rukovodioca komercijalnog sektora i kao pomočnica direktora. U mandatu 2008 - 2012. godine bila je menadžerka Opštine Herceg Novi.

U periodu 2012 - 2015. godine, kao prva žena bila je predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi.

Za potpredsjednicu Opštine Herceg Novi izabrana je 2017. godine i 23. septembra 2020. godine postaje poslanica.

Članica je organa Socijalističke narodne partije Crne Gore od 2008 godine, a bila je potpredsjednice partije u periodu 2017 - 2021. godine.



Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

12:27

POČELA SJEDNICA

Sjednica Skupštine počela je nakon pola sata zakašnjenja, a predsjedava Ervin Ibrahimović. Konstatovane su ostavke poslanika Strahinje Bulajića i Mila Božovića (DF). U dnevni red su naknadno uvrštene Izmjene i dopune zakona o porezu na nepokretnost, koje je predložio poslanik SDP-a Raško Konjević.

SD je predložio da se u dnevni red uvrste i Zakon o dopuni zakona o akcizama, Zakon o smanjenju PDV-a na osnovene životne namirnice, kao i Zakon o ograničenju pojedinih cijena, ali Skupština ove predloge nije prihvatila.

Predlog dnevnog reda Skupštine izglasan je jednoglasno.

Izvor: Printscreen

11:53

PRISTIŽU POSLANICI

Poslanici pristižu u zgradu Skupštine na Cetinju, gdje bi uskoro trebalo da počne sjednica. Današnjoj sjednici ne prisustvuju poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujednjene i Prave Crne Gore.