Politika

MILATOVIĆ NAJAVIO IZLAZAK NA IZBORE U PODGORICI, MOGUĆA I KANDIDATURA SPAJIĆA: "U narednom periodu će se sve znati"

Autor Jovana Raičević Izvor Glas Amerike

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je za Glas Amerike da on i ministar finansija socijalnog staranja Milojko Spajić imaju veliko očekivanje od ogromnog broja građana “s kojima su u stalnoj komunikaciji kako bi se partijski profilisali”.

Izvor: Twitter/Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Najavio je i izlazak na podgoričke izbore, ističući da bi u narednom periodu trebalo da se formalizuje ko će biti kandidat za gradonačelnika.

“Da li ću biti ja ili ministar finansija… Znate, ministar je porijeklom Pljevljak, ali svakako glasa u Podgorici. Ja sam rođen i više sam, da tako kažem, svoj na svome u Podgorici. Sasvim sigurno je da on i ja mislimo sve najbolje o Podgorici. U narednom periodu bi to trebalo više da se formalizuje”, kazao je Milatović za Glas Amerike.

On je naglasio da manjinsku vladu čini nedemokratskom to što ne reflektuje izbornu volju građana iz 30. avgusta 2020. godine.

“Sigurno je da bi demokratskija bila kao posljedica novih izbora. Što se tiče Ustava, on nije pitanje većine, već je suštinski tu da bi manjinu branio od neke većine ili kvazi većine”, naveo je Milatović za Glas Amerike.

Podržavam Otvoreni Balkan

Komentarišući “Otvoreni Balkan”, odlazeći ministar Milatović je rekao da treba razmotriti svaku inicijativu koja ima za cilj regionalno ekonomsko udruživanje.

“Što se mene tiče, mislim da je svaka inicijativa koja ima za cilj regionalno ekonomsko udruživanje dobra. Što se pitanja Srbije tiče, ja sam više puta i u razgovorima sa ministarkom u Vladi Srbije gospođom Matić, koja je resorna ministarka za trgovinu, i sa ministarkom privrede, i u brojnim susrestima sa ministrima u Vladi Srbije, imao nastupe da zaista mislim i da smatram da mi sa Srbijom moramo i treba da imamo najbolje moguće odnose, ne samo zato što je ona naš najvažniji trgovinski, i turistički partner, nego što je za najveći broj građana u Crnoj Gori, Srbija više od ekonomije, i za najveći broj građana u Srbiji, Crna Gora je puno više od ekonomije. I u svom profesionalnom angažmanu, u nekom periodu od prethodnih deset godina, i prije nego što sam došao u Vladu Crne Gore, jako sam puno truda uložio u unapređenje regionalnih odnosa na Zapadnom Balkanu”,rekao je Milatović za Glas Amerike.

Vlada nedemokratsko rješenje

Milatović dodaje da je više puta rekao da ne misli da je manjinska vlada dobar način izlaska iz određene političke krize u kojoj trenutno funkcioniše crnogorsko društvo.

“Rekao sam da ona po karakteru nije dobro rešenje, da je nedemekratsko rešenje, rešenje nedovoljno potkovano znanjem, da će toj vladi takođe trebati jako puno vremena da se konsoliduje, i da ćemo izgubiti kao društvo jedan period, a vrlo brzo ćemo vjerovatno ići na izbore”, istakao je Milatović.

Kako dodaje, ugledni pravnici takođe smatraju da to nije ustavno rješenje.

“Smatrao sam i kao ministar i kao građanin da je najbolje rešenje u kontekstu svih stvari vanredni parlamentarni izbori. Vidjećemo se kako će se stvari odvijati. Ministar finansija i ja smo više puta rekli da zaista imamo veliko očekivanje od ogromnog broja građana s kojima smo u stalnoj komunikaciji da se partijski profilišemo”, poručio je Milatović za Glas Amerike.