Politika

CRNA GORA UVELA SANKCIJE DERIPASKI I PUTINOVIM ĆERKAMA, NA LISTI 217 OSOBA

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Zemlje kandidati za članstvo u EU, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija usaglasile su se sa mjerama Savjeta EU o dodavanju na listu sankcija 217 pojedinaca i 18 privrednih subjekata, među kojima su ruski oligarh Oleg Deripaska i ćerke predsjednika Ruske Federacije

Izvor: Profimedia

To se navodi u Deklaraciji visokog predstavnika u ime EU o usklađivanju određenih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, prenosi RTCG.

Sa ovom odlukom saglasne su i Bosna i Hercegovina, Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina. EU je pozdravila posvećenost ovih zemalja da njihove nacionalne politike budu u skladu sa Odlukom Savjeta.

Crna Gora u potpunosti je usaglašena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Na listi 217 sankcionisanih pojedinaca nalaze se visoki zvaničnici Kremlja, oligarsi - Moše Kantor, Boris Rotenberg i Oleg Deripaska i drugi istaknuti poslovni ljudi uključeni u važne ekonomske sektore poput energetike, finansija, medija, odbrane i industrije oružja, kao i “zagovornici dezinformacija i manipulacija informacijama, koji sistematski šire lažni narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini”.

Na spisku su i članovi porodica već sankcionisanih lica, koji, kako se navodi, imaju koristi od režima u Moksvi ili kako bi se spriječilo zaobilaženje sankcija EU. Ove mjere se odnose na Mariju Vladimirovnu Voroncovu i Ekaterinu Vladimirovnu Tihonovu, ćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi RTCG.

Takozvani ministri i članovi „Narodnog vijeća“ takozvane „Donjecke Narodne Republike“ i „Luganske Narodne Republike“ takođe su na crnoj listi.

Među 18 subjekata pod sankcijama su četiri velike ruske banke (Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank i VTB), kompanija koja je aktivna u sektoru transporta i u vlasništvu je Ruske Federacije, i kompanije u vojno-odbrambenoj industriji čija su tehnologija ili proizvodi imali značajnu ulogu u invaziji.

Deripaska vlasnik fabrika oružja

Ruski oligarh, Oleg Deripaska, vlasnik je industrijskog konglomerata Ruske mašine (ООО “Русские машины”), koji obuhvata Vojnu industrijsku kompaniju (ООО Военно-промышленная компания), glavnog dobavljača oružja i vojne opreme za ruske oružane snage. Njegova imovina uključuje fabriku mašina (АО “Арзамасский машиностроительный завод), koja proizvodi amfibijske oklopne transportere BTR-80 koje je koristila Rusija tokom ničim izazvane vojne agresije na Ukrajinu 2022. godine, navode u Savjetu.

Stoga, kako se ističe, Deripaska je odgovoran za podršku ili sprovođenje akcija ili politika koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, ili stabilnost ili bezbjednost u Ukrajini.

Restriktivne mjere EU sada se primjenjuju na ukupno 1091 pojedinca i 80 privrednih subjekata. Osobe sa liste podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama iz EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje. Fizička lica dodatno podliježu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorije EU.

Tagovi