Politika

KNEŽEVIĆ: UKOLIKO ZAŽIVI KONCEPT MANJINSKE VLADE, ĐUKANOVIĆ JE POBJEDNIK

Autor Mia Radulović Izvor CdM

"Ovi koji pokušavaju da sastave vladu, ustvari pokušavaju da prevare jedni druge", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik DNP-a Milan Knežević u emisiji “Argumenti” na RTCG-u, govoreći o manjinskoj vladi.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

“Sada se nalazimo u jednom galimatijasu, lavirintu institucionalnog ludila. Bila je najava da će vlada biti sastavljena u februaru, a ulazimo u polovinu aprila i čini mi se da ćemo dočekati maj sa svim neizvjesnostima. Radi se o kombinatorici i kalkulacijama koje pokušavaju da dogovore, a onda da odu na dogovor sa Milom Đukanovićem, pošto bez DPS-a nema manjinske vlade”, kazao je Knežević, a prenosi CdM.

“Ukoliko zaživi koncept manjinske vlade – Đukanović je pobjednik”

On je saopštio da ne očekuje i ako se formira manjinska vlada, da njeni dometi “mogu da stabilizuju krhke društveno političke prilike u Crnoj Gori”.

“Ona je koncipirana na prekrajanju izborne volje. Sve što se bude dešavalo nakon izbora vlade, govorim hipotetički, biće još veći košmar nego za vrijeme Zdravka Krivokapića”, rekao je on.

Na pitanje da li mu je žao što DF nije srušio Krivokapićevu Vladu, Knežević odgovara odrično, prenosi CdM.

Ocjenjuje da sve što se dešava trenutno na političkoj sceni je “plod čudne i bolesne, u političkom smislu, ljubavi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića”.

“Svi građani Crne Gore jedu plodove te ljubavi”, dodaje.

Ukoliko bude zaživio koncept manjinske vlade, Knežević kaže da to znači da je “Đukanović pobjednik”.

“Đukanović je od situacije da je gubitnik na izborima, sad vaskrsava kao političko čudo”, dodao je on.

“Krivokapić zalutao u politiku, ali mu je brzo oslačala”

Knežević je rekao da “nema dilemu da je Krivokapić zalutao u politiku”, ali mu je, kako dodaje, “brzo oslačala”.

“Uinilo mu se da može da vodi politiku kroz instant stavove i rješenj i svakodnevne teorije zavjera… Nismo imali puno sastanaka sa Krivokapićem, ali kad god bi imali to se pretvaralo u – “znam ja, rekao mi je čovjek na jednom mjestu…” Sve vrijeme smo se nalazili u intrigaškim atmosferama”, rekao je jedan od lidera DF-a.

Knežević je rekao da “nikada nije isključivao mogućnost da se umori od politike”, kao i da nije “vezan za poslaničke klupe”.

“Svaki cent koji sam zaradio kao poslanik, krvavo sam ga zaradio… Nisam se obogatio kao poslanik, ali sam zadovoljan što smo svi zajedno (2020) pobijedili”, istakao je on.

Na pitanje da li razmišlja o tome da se u skorije vrijeme povuče iz politike, Knežević odgovara da razmišlja o tome “koliko je to ozbiljan i odgovoran posao”.

“Pošto je ovo kongresna godina za moju partiju DNP, razmortriću opcije da li bi trebalo da se kandidujem za mjesto predsjednika. Vjerujem da tu postoje ljudi koji bi mogli da vode DNP. Sjutra ako se ne kandidujem, imae ko da me odmijeni”, kazao je on, prenosi CdM.

“Sporazum o manjinskoj vladi direktan nokaut stavovima Jokovića”

Govoreći o manjinskoj vladi i novom sporazumu, Knežević je kazao da sporazum o manjinskoj vladi “predstavlja brutalnu izdaju izborne volje od 30. avgusta”.

“Koji je direktan nokaut stavovima Jokovića da će doći do potpisivanja Temeljnog ugovora, popisa, Otvorenog Balkana. Ništa od od toga nema u sporazumu”, rekao je on.

Po njegovoj računici, kaže, ovo je 19. put da će rješenje o manjinskoj vladi “biti ove nedjelje”.

“Nema dogovora, nema rješenja. Nije mi jasno kako će članovi SNP-a da prihvate da u toj vladi bude Ranko Krivokapić poslije svih situacija i njeove naglašene antisrpske politike. Kako će prihvatiti da u toj vladi bude Raško Konjević koji je bio ministar unutrašnjih poslova 2015. godine koji nas razgonio sa policijom ispred Skupštine”, dodao je Knežević.

“Više puta će se Ranko Krivokapić vratiti u politiku nego što se “Lesi vraća kući””

Kometarišući raspodjelu resora u vladi, Knežević ocjenjuje da “opet bezbjednosni sektor ne mogu da pokrivaju Srbi”, jer je on, dodaje, predviđen za Raška Konjevića, prenosi CdM.

Dodaje da ga povratak Ranka Krivokapića ne začuđuje.

“On će se više puta vratiti u politiku i državne poslove i funkcije nego što se “Lesi vraća kući””, kazao je Knežević.

“Sjutra da naprave manjinsku vladu, trajaće koliko mački svatovi”

Nema dilemu, kaže, da se sve dešava u kružocima nekih ambasada.

“Nema dilemu da će Joković na kraju ipak sve ovo prihvatiti. Bilo bi mi iznenađenje da Joković izađe i Glavni odbor SNP-a saopšti – “nećemo prihvatiti ni SD ni SDP””, naglašava Knežević.

Jedan od lidera DF-a smatra da su anredni izbori najbolje rješenje. Smatra da je trenutno stanje neodrživo.

“Sjutra da naprave manjinsku vladu, ona će trajati koliko mački svatovi. Ne postoji mogućnost da tako sklepana vlada, suprotnih ideoloških stavova, je neprirodno. Zato je neophodno da idemo na izbore”, rekao je Knežević.