Politika

ODLUKA O SANKCIJAMA RUSIJI OBJAVLJENA U SLUŽBENOM LISTU

Autor Alen Kasmić Izvor Pobjeda

Odluka o efektivnoj primjeni sankcija Rusiji, koju je Vlada u tehničkom mandatu usvojila na sjednici prošlog petka, objavljena je danas u Službenom listu Crne Gore.

Izvor: Vlada Crne Gore/B. Ćupić

Vlada je odluku usvojila nakon skoro mjesec i po dana od deklarativne podrške sankcijama EU.

Za odluku o uvođenju sankcija, glasali su odlazeći vicepremijer Dritan Abazović, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Sergej Sekulović, Mladen Bojanić, ministarke Olivera Injac i Tamara Srzentić, dok je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović bio uzdržan.

Sjednici, na kojoj se izjašnjavalo o paketu restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, nisu prisustvovali ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Usvajanjem ove odluke Crna Gora se i zvanično pridružila svim restriktivnim mjerama, koje uključuju i pakete individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

Individualne mjere EU se, između ostalog, odnose i na predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog vijeća za sigurnost RF i preostale članove ruske Dume, dok ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor.

Sankcijama su obuhvaćeni i zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, predsjednik ruske vlade Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, te više savjetnika predsjednika RF, kao i bjeloruskih vojnih lica.

Finansijske su usmjerene na ključne državne kompanije, posebno na oblasti odbrane, kao i na oko 70 odsto ruskog bankarskog tržišta, dok se energetske odnose na zabranu prodaje, kupovine, prenosa ili izvoza u Rusiju specifične robe i tehnologija namijenjenih prečišćavanju (rafinisanju) nafte, kao i na pružanje povezanih usluga.

Kada je u pitanju vizna politika, diplomate, drugi ruski zvaničnici i biznismeni više neće biti u mogućnosti da koriste odredbe koje se odnose na vizne olakšice, a koje omogućavaju privilegovani pristup u EU.

Istovremeno, na listu lica prema kojima se sprovode restriktivne mjere zabrane ulaska na teritoriju, ali i tranzita preko zemalja EU dodato je 336 članova Dume.

Mjere podrazumijevaju i zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa za sve osobe koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, njenu stabilnost i bezbjednost, ometaju rad međunarodnih organizacija, imaju bilo kakvu ulogu u aneksiji Krima.