Odbor za bezbjednost i odbranu

NADLEŽNI ĆE BITI SASLUŠANI ZBOG DOJAVA O BOMBAMA I SNIMKA IZ ULCINJA

Autor Jovana Raičević

Odbor za bezbjednost i odbranu odlučio je da će održati kontrolno saslušanje povodom prijetnji upućenih institucijama i školama 1. aprila, kao i povodom navodne kupovine glasova u Ulcinju.

Izvor: Skupština Crne Gore/ youtube/screenshot

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je usvojio odluku da se u srijedu održi kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i GST Vladimira Novovića, a povodom prijetnji upućenih institucijama i školskim ustanovama.

Sjednica će biti održana u "gluvoj sobi".

Milan Knežević, predsjednik Odbora, stavio je na glasanje drugu tačku, a to je predlog da se zbog snimka iz Ulcinja obavi kontrolno saslušanje Sekulovića, Brđanina i Novovića, što je takođe jednoglasno usvojeno od strane poslanika. Knežević je takođe kazao i da svi pozvani sjutra mogu doći, a da za narednu srijedu ne može garantovati, jer bezbjednosni sektor više liči na agenciju za putovanja.

Objasnio je da će se o datumu održavanja te sjednice naknadno izjasniti.

Vladimir Martinović, poslanik Demokrata, kazao je da se dopuni dnevni red još jednom tačkom, koja se tiče snimka navodne kupovine glasova, tražeći da se za to saslušaju specijalni tužilac Vladimir Novović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin. Traži da saopšte šta su preduzeli do sada povodom snimka.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

"Ovo je jedna politički šizofrena situacija. Ovdje imate dva politička subjekta koja govore o evropskom putu, a na najbrutalniji su jedni druge optužili za kupovinu glasova. Ova stvar treba da se riješi na pravni način. Kako neko može da bude mandatar, a da učestvuje u kopovini glasova i krši zakone ove države, ovo nema ni u afričkim plemenima", kazao je on, između ostalog.

Predrag Bošković (DPS) naveo je da je saglasan da se izvrši i kontrolno saslušanje povodom situacije o glasanju u Ulcinju, kao i povodom navodne kupovine mandata u Kotoru.

Predrag Bošković
Izvor: DPS Internet Tim

"Imaćemo priliku da govorimo o ulozi Joanikija Mićovića na dan izbora u Ulcinju za račun jedne političke partije, za šta takođe imamo određene dokaze", rekao je on.

Miloš Konatar, poslanik URA, izjavio je da neki neprestano sanjaju građanski pokret URA i dodao da je to dobro, da su "ljepši snovi" i da podržava inicijativu vezano za navodnu kupovinu glasova.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

"Ako građani sanjaju GP URA, mogu samo imati košmar zbog prekrajanja izborne volje", istakao je Martinović.

Konatar je naglasio da ako se neko bavio kupoivnom glasova, treba da odgovara i ide u zatvor, te da svako treba da odgovara za ono što radi.

"Samo da ne upiremo prst u drugoga, ane pogledamo sami šta radimo", poručio je on.

Ivan Brajović, poslanik Socijaldemokrata Crne Gore, kazao je da je katastrofalna Vlada izgubila povjerenje Parlamenta prije dva mjeseca.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

"Za njen ostanak je glasalo samo 11, od 81 poslanika. Podržavam sve predloge za dnevni red i da krenemo u deblokiranje blokade institucija", rekao je on.

Raško Konjević, predsjednik Socijaldemokrata CG, kazao je da treba da zovnu i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Već duže vremena imamo narušenu bezbjednosnu situaciju. Situacija u kojoj se optužuju ljudi iz bezbjednosnih struktura i izvršne vlasti ne uliva povjerenje. Ovaj Odbor nema intenciju da radi posao policije, ANB-a i tužilaštva. Postajemo jedina adresa koja može da da makar neki odgovor na bezbjednosnu situaciju. Od početka dešavanja u Ukrajini jasno sam upozoravaoi da se ovaj sukob može preliti i na Crnu Goru i da kao društvo možemo imati posledice. Eskalacija sukoba imala je refleksije i na Crnu Goru, dojave o bombama u školama. To je ozbiljno krivično djelo. Mej sam dobio od Vladislava Poznjakova, nakon što sam najavio sjednicu, a notorna je glupost da sam sjednicu zakazao da bih njemu izašao u susret", istakao je Knežević.

Naveo je da ukoliko su krivi Rusi i Srbi, neka odgovaraju nalazili se bilo gdje, ali ako su krivi neki drugi, a ne želi da iskazuje sumnje, smatra da ANB, UP i SDT moraju da urade sve i te ljude krivično proceusiraju.

"Ovo je naša zajednička kuća. Kada je 1. aprila javnost bila zabilježena dojavama o bombama, kada smo vidjeli paniku djece i roditelja i profesora, smatrao sam da je naša obaveza da zakažemo sjednicu Odbora, jer bezbjednosne strukture nisu dale odgvoor i želim da budu homogene kada se radi o ugroženosti nacionalnih interesa Crne Gore", objasnio je Knežević.

Dragan Krapović, poslani Demokratske CG, rekao je da je ovo veoma uznemirujuća situacija za građane.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Imamo poruke iz Uprave policije da nemaju težinu te dojave... Mislim da je na mjestu da održimo saslušanje", rekao je on, a takođe i Raško Konjević je kazao da će podržati tun inicijativu za saslušanje povodom dojava o bombama.

"Podsjećam vas da za nekih dvadesetak ili mjesec dana ističe onaj famozni jednogodišnji ugovor za automobile Uprave policije. Značajna je informacija da li su nadležni iz MUP-a uradili nešto da policija ponovo ne ide pješke", naveo je, pored ostalog, Konjević.

Naglasio je da misli da je potrebno da se sa Odbora uputi apel da ne može poslanicima se uskratiti pravo da postavljaju pitanja premijeru i ministrima, i da se zaustavi kršenje Ustava i Poslovnika i da se zakaže sjednica Skupštine.

"Sve što su nadležnosti Odbora ja ću da uradim, ono što nije neću. Da vas ne znam, pomislio bih da ste se uželjeli palog premijera Zdravka Krivokapića. Od 4. februara je u tehničkom mandatu... Dolazimo do situacje da neko obećava manjisku Vladu, dok vi kažete da se ne radi o takvoj Vladi.... Ne možete odgvoornost zbog nezakazivanja Skupštine adresirati na DF i Strahinju Bulajića, jer je to naša odluka nakon prekrjanja izborne volje građana", istakao je, pored ostalog, Knežević.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Konjević je odgovorio: " To što je radio Zdravko Krivokapić ste krivi vi, vi ste ga stavili za nosioca liste i premijera. Ja nisam najavljivao manjisku vladu".

"Više se vi srijećete sa Dritanom Abazovićem od mene. Niste ni vi tu nevješti, u tim političkim stvarima. O kupovini glasova neka se izjašnjavaju nadležni organi. Strahinja Bulajić opstruira Poslovnik i Ustav", poručio je Konjević.

Naglasio je da ova priča nakon pada Vlade o formiranju nove traje predugo.

"Tu etapu moramo završiti, ako od toga nema ništa onda prihvatiti predlog o tehničkoj Vladi i izborima", istakao je Konjević.

Knežević je odgovorio da je Abazoviću saopštio da treba da vrati mandat ako nema dogovora unutar parlamentarne većine.

"Vidimo da je manjinska vlada većinski zapala u ćorsokak... Kad ste se sastali u Hiltonu više je ličilo na Mariupolj, imam infomraciju da su vas konobari razdvajali", dodao je Knežević.

Konjević je istakao da misli da kada je Abazović preuzeo mandat dobio je samo jednu obavezu, da DF ne bude dio Vlade. Knežević je dodao da je takvu obavezu imao i Zdravko Kriovkapić.