Politika

CRVENI ALARM ZA DPS: DA LI JE KONAČNO DOŠLO VRIJEME ZA TEMELJNE PROMJENE?

Autor Jovana Raičević

Juče su u našoj zemlji održani lokalni izbori u Beranama i Ulcinju. Dan kasnije, sumiraju se utisci o rezultatima partija, dok je u glavnom fokusu DPS koji je, sudeći prema preliminarnim podacima, i u ovim opštinama pokleknuo.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako pokazuju podaci, Lista “Da za Berane i Crnu Goru”, koju je predvodio DPS, osvojila je oko 3.800 glasova, što je čak 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018.

DPS je u Ulcinju 2018. godine osvojio 2.918 glasova, a ove 2.139.

U Ulcinju koalicija “Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila je 14 mandata, a najveće iznenađenje jučerašnjih izbora u Ulcinju je koalicija DUA-DSCG koja je osvojila čak 6 mandata. Koalicija koju su činili DPS-BS osvojila je šest mandata, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva.

Mada još uvijek najjača stranka pojedinačno, DPS ipak bilježi poraze na lokalnim izborima. Nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, čini se kao da ova partija i dalje stoji u mjestu nespremna na nove okolnosti, a da birači sve više i više gube povjerenje u nju.

Počevši od parlamentarnih izbora, preko lokalnih izbora u Nikšiću, Herceg Novom, Mojkovcu, na Cetinju do jučerašnjih u Beranama i Ulcinju evidentan je veliki pad podrške. Najveću pažnju javnosti privukli su porazi u Nikšiću i na Cetinju, koji su godinama bili u rukama DPS-a, a nakon 30. avgusta, ishodi ovih izbora stigli su kao hladan tuš i upozorenje da su potrebne temeljne promjene, kako kadrovske tako i programske.

Stoga, postavlja se pitanje -  Kada će se DPS probuditi i početi sa suštinskim promjenama? Građanska partija koja danas, sudeći po retorici i javnim obraćanjima pojedinih članova, sve više naginje Ka desničarskim stavovima konstantno stavljajući u fokus nacionalna pitanja.

Na poslednjem vanrednom Kongresu koji je održan u januaru 2021. godine, čuli smo navode u vezi sa kadrovskim promjenama, ali i zapaljive poruke o nacionalnim i crkvenim pitanjima, koje samo dodatno doprinose dubokim podjelama u kojima se, nažalost, nalazi crnogorsko društvo. Svjedoci smo da su građani "siti" svega ovoga, i da žele da se konačnu potegnu ekonomska i socijalna pitanja.

Ipak, i pored najava, nije došlo do značajnih kadrovskih promjena unutar partije, odnosno mlađi dio članova još uvijek nisu dospjeli u prvi plan, a imaju veliki potencijal da promijene "iskrivljenu" sliku u javnosti. Još uvijek gledamo iste političare koji se obraćaju građanima, a pojedinim stavovima izazivaju ogorčenost i bijes kod birača, jer se za njih vezuju brojne afere i loše odluke koje su donosili.

Lokalni izbori u Beranama i Ulcinju samo su potvrda da je DPS ušao u "crvenu zonu", i da su potrebne radikalne promjene kako bi povratio povjerenje među glasačima.