Politika

KORDIĆ: KAŠNJENJA U IZRICANJU SANKCIJA RUSIJI NE MOGU UGROZITI PROCES PRIDRUŽIVANJA CRNE GORE EU

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Neznatna kašnjenja u izricanju sankcija Rusiji ne mogu ugroziti proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ocijenila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ona je kazala da je za samo sprovođenje restriktivnih mjera potrebno vrijeme da se zadovolje svi proceduralni koraci koji, u skladu sa Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, započinju od priprema odgovarajućih odluka od Ministarstva vanjskih poslova.

Kordić je Vijestima rekla da je taj resor prethodnih sedmica imao kompleksan zadatak da u skladu sa čestim izmjenama i dopunama odluka na nivou EU, obuhvati značajan broj izmjena, odnosno analizira i obuhvati sva fizička i pravna lica prema kojima se uvode restriktivne mjere.

Ona je istakla da će Vlada narednih dana sigurno donijeti planirane i pripremljene odluke kojima se uvode restriktivne mjere prema određenim fizičkim i pravnim licima sa teritorije Rusije.

Kordić je kazala da, osim eventualne konstatacije o kašnjenju u usvajanju mjera, misli da to pitanje neće biti sagledano kao problematično u narednom izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru, jer će se Crna Gora u krajnjem usaglasiti sa stavom EU.