Politika

ZAVRŠEN SASTANAK URE I OPOZICIJE, ABAZOVIĆ ZADOVOLJAN: SVE IDE KA FINIŠU! PRISUSTVOVAĆU SJEDNICI VLADE

Autori Gordana Bojanić Jovana Raičević

Završen je sastanak predstavnika Građanskog pokreta URA i opozicije o formiranju manjinske vlade.

Izvor: MONDO/Milena Mijušković

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović izjavio je kako je zadovoljan današnjim sastankom sa predstavnicima opozicije i da "sve ide ka finišu".

"Mandatar je svoj dio posla završio, sad je sve na partijama. Trenutno imamo podršku manjinskih partija, SNP i koalicije "Crno na bijelo", poručio je Abazović nakon sastanka.

Potpredsjednik Vlade je dodao da mu je prihvatljivo da SNP bude u Vladi.

“Ne znam da li imaju velikorspki bekgraund. Sastaviću samo vladu posvećenu građanskoj Crnoj Gori. Lider SNP-a Vladimir Joković je potpisao sporazum u kome se nedvosmisleno govori da je Riusija počinila agresiju na Ukrajinu”, jasan je Abazović.

Kako je kazao, potpredsjednik GP URA Miloš Konatar je spreman da preuzme bilo koju poziciju u državi.

“Pokušaću da da primaknem stavive SNP-a, SDP-a i SD-a. Loše je politiku svoditi na ličnu ravan. Ali ako ne bude mogućnosti da se nađe dogovor, neko od njih neće biti u vladi. Nezivjesno je da li bi SDP i SD podržali vladu u kojoj su URA, SNP i manjine. Politika koju vodim je jasna i nedvosmislena. 95 odsto vlade je uobličeno”, naglasio je Abazović.

On je istakao da će se Skupština "odblokirati na način koji sam ranije naveo".

"Odblokiraće se, nadam se da će preovladati konstruktivnost kod DF-a, ali ako i dalje želi da ponizi institucije Crne Gore najveću štetu će nanijeti sebi. Ako to ne uradi gospodin Bulajić uradiće neki drugi potpredsjednik. Dan održavanja Skupštine nije daleko. Pokušaću još sjutra da obavim jednu seriju razgovora, ali mislim da je posao mandatara finiširan".

Abazović je najavio da će sjutra prisustvovati sjednici Vlade.

"Otići ću da ne bi ispalo da zbog mene ili gospodina Radulovića ne mogu da se izglasaju sankcije Rusiji".

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali mandatar za sastav nove vlade i lider GP URA Dritan Abazović, kao i izvršni direktor te stranke Zoran Mikić.

Na sastanak je došao i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, a u ime te partije razgovorima prisustvovao je i generalni sekretar Aleksandar Bogdanović.

Na sastanak su, ispred opozicije, došli i predsjednici Socijaldemokratske partije Raško Konjević, Socijaldemokrata Damir Šehović, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Force Genci Nimanbegu, Albanske alternative Nik Đeljošaj, Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, Demokratske partije Fatmir Đeka, Liberalne partije Andrija Popović i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović (GP URA) prošle sedmice je najavio da će uskoro će biti spreman da poslanicima predstavi sastav nove vlade, a od predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića (DF) očekuje da zakaže sjednicu.