Politika

MVP: "SOLARIS" ZVANIČNO NE PRIPADA ABRAMOVIČU, NEMA OSNOVA DA REAGUJEMO

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Jahta koja je pristigla u Crnu Goru, a koju su mediji povezivali sa vlasnikom Čelsija Romanom Abramovičem nije zvanično registrovana na njegovo ime, niti je Abramovič u tom trenutku bio pod sankcijama EU, saopšteno je za Portal RTCG iz Ministarstva vanjskih poslova

Izvor: youtube/screenshot/SuperYacht Times

"Iako nije na listi EU sankcija, provjeren je status ove jahte, uz traženje mogućnosti da se reaguje. Ponuđena je sva dokumentacija. Sama jahta zvanicno nije na ime Abramoviča. On nije na listi EU sankcija", kazali su iz MVP.

Kako je ukazano, Crna Gora ne primjenjuje bilateralne sankcije Ujedinjenog Kravljevstva, imajući u vidu utvrđene ciljeve usklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije.

"Kad ga Evropska unija stavi na listu sankcija onda lice sa tog spiska, imaće restriktivne mjere. Direktor "Lukoil", kad je došao u Crnu Goru, nije bio na listi EU već američkih sankcija. Važno je reći da sve i kad neko lice bude na listi može da se reaguje u odnosu na imovinu koja je zvanično njegovo vlasništvo", naveli su iz MVP.

Podsjetimo, super jahta "Solaris" ruskog oligarha Romana Abramoviča usidrila se u blizini marine za luksuzne jahte Porto Montenegro prije nekoliko dana. Ipak, prema informacijama RTCG, jahta napušta Boku.