Politika

ABAZOVIĆ: POZDRAVLJAM ODLUKU SNP, TO JE VELIKI KORAK KA POMIRENJU U CRNOJ GORI!

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Predsjednik Građanskog pokreta URA i mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović pozdravio je jučerašnju odluku Glavnog odbora Socijalističke narodne partije i poručio da je to veliki korak ka pomirenju u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

"Odluka GO je zaista istorijska jer do sada nijesmo imali situaciju da neka politička partija iz tog spektra saradjuje sa partijama iz drugog spektra. Jesmo čekali odluku malo duže ali jeste afirmativna u smislu onoga a to je evropska budućnost. Mi smo imali sa SNP-om intenzivnu komunikaciju i što se mene tiče mi od večeras možemo krenuti u pregovore", poručio je Abazović.

Abazović je naveo da odluke moraju donositi brzo, ali da će "svi imati inkluzivnost i ponudu".

"Očekujem da u kratkom vremenskom periodu možemo podnijeti predlog Skupštini da se izabere 43. Vlada. Vlada mora biti inkluzivna i da se okreće oko broja 49. Kao što SNP ima zahtjeve imaju i drugi, ali sve mora biti u skladu sa evropskom agendom", kazao je Abazović.

On je za novinare izjavio da ne zna zašto svako u Crnoj Gori od svakog pitanja pravi problem, te da je rekao da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom treba da se potpiše.

"Popis mora da bude. Zašto se stvara utisak da je to prioritet? Nije tačno. Prioritet je deblokada evropskog puta i fiskalna stabilnost. Iznijeli smo svoj koncept i razgovarali sa DPS-om. Složili smo se da je manjinska vlada rješenje. Nijesu mi strani njihovi zahtjevi za formiranjem političke vlade. Oni su rekli da su spremni da podrže manjinski vladu. Ako neko želi sad da ugrozi taj koncept, ja sa tim nemam problem", istakao je Abazović.

Komentarišući najavu SNP-a da neće u vladu sa Socijaldemokratama i SDP-om, Abazović je poručio da je plan da "mirimo dva pola".

"Sve što želim je da imamo inkluzivnu vladu, koja je privremenog karaktera. Nakon toga idemo na izbore i ko pobijedi srećno mu bilo. Važno mi je da SNP bude dio vlade", izjavio je Abazović.

Odgovarajući na pitanje ko će zakazati sjednicu Skupštine rekao je da je jedna od solucija da Ervin Ibrahimović zakaže sjednicu.

"Ako DF misli da zarobi Crnu Goru i da energetsku krizu dočekamo zatvorene Skupštine, ja tako ne mislim. To za mene nikad neće biti prihvatljivo, parlament nije vlasništvo DF, ni Demokrata ni GP URA. Žao mi je, razgovarao sam sa Bulajićem, jako ga cijenim, ali mislim da ovo nije logika", kazao je Abazović.

Abazović je potom osudio invaziju Rusije na Ukrajinu poručivši i da "treba da imamo u vidu da jedan broj ruskih bogatih građana ne podržava rat."

"Pridružili smo se sankcijama EU i određena plovila koja dolaze u CG ne plove svi pod jednakim zastavama, vidjećemo šta su mogućnosti".

Potvrdio je da je 7000 ljudi došlo u Crnu Goru, ali da su to građani Ukrajine koji, kako navodi, "nemaju potrebe za nekom većom podrskom drzave, sami su sebe zbrinuli".