Politika

RADULOVIĆ SA LAJČAKOM U BRISELU: Unija pozdravlja jasnu evropsku opredijeljenost Crne Gore

Autor Gordana Bojanić

Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni, kazao je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Izvor: YouTube/The Organization for Security and Co-operation in Europe/Printscreen

Lajčak je to kazao tokom razgovora sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem učestvujuči na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briseluna na marginama susreta posvećenog ratu u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, šef crnogorske diplomatije naglasio je da Crna Gora, kao kredibilna saveznica i najnaprednija država kandidat za članstvo u EU, nastavlja da dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i da se pridružuje svim restriktivnim mjerama Unije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini.

Lajčak je, kako su kazali, pozdravio punu i očiglednu posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, govoreći da ovih dana svjedočimo borbi za temeljne vrijednosti Evrope.

"Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni", dodao je Lajčak.

Razgovarajući o potencijalnom uticaju eskalacije sukoba u Ukrajini na region, ministar Radulović je, kako se navodi u saopštenju, ocijenio da ubrzana EU integracija Zapadnog Balkana predstavlja garanciju evropske bezbjednosti i načina života.

"U tom kontekstu istaknuta je važnost stabilizacije domaćih političkih prilika, te iskazana nada da bi to omogućilo realizaciju reformi što bi našu zemlju vodilo ka bržoj integraciji i članstvu u EU, što predstavlja glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje", zaključuje se u saopštenju.